5 belangrijke aspecten bij het ontwikkelen van een spuitgietproduct

Spuitgieten is een perfecte productiemethode om een maakbaar én reproduceerbaar product van de band te laten rollen. Het ontwerpen van een spuitgietproduct is daarbij een cruciale fase voor het uiteindelijke succes. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden om een beter, slimmer en duurzamer product te kunnen produceren. Dit artikel helpt je op weg met de belangrijkste aspecten bij het ontwikkelen van een spuitgietproduct.

Deellijn
Bij het ontwerpen van een spuitgietproduct is de eerste stap om de oriëntatie van het product in de matrijs(deling) te bepalen en de plaats van de deellijnen. Een deellijn is de lijn waar de matrijshelften op elkaar aansluiten. Op basis hiervan kunnen de aanspuitpositie en de plaats van de uitstoters bepaald worden. Het komt vaak voor dat een product al helemaal ontworpen is zonder dat hierover nagedacht is. Vervolgens moet, ten behoeve van de maakbaarheid, het ontwerp worden aangepast. Je kunt je voorstellen dat dit extra tijd en ongewenste kosten met zich meebrengt.

Aanspuiting
Waar moet de aanspuiting komen en voor welke techniek wordt gekozen? Er zijn verschillende technieken zoals; een duikboot aanspuiting/zelf-afsnijdende aanspuiting, naaldafsluiter, een open hotrunner of de Mol techniek. Iedere aanspuitingsingstechniek heeft een ander resultaat. Welke techniek geschikt is, is erg afhankelijk van de toepassing van het product én het budget. De overweging om voor een specifieke techniek te gaan zal voornamelijk cosmetisch zijn; zijn zichtbare aftekeningen van de aanspuiting acceptabel of ben ik bereid om te investeren in een techniek die dit ondervangt? Naast de techniek is de locatie van een aanspuiting ook een belangrijk onderdeel. Bij producten die erg sterk moeten zijn, kan door een verkeerde aanspuitingspositie, een zwakke plek ontstaan bij de vloeilijn (het punt waar de twee kunststoffen bij elkaar komen). Dit willen we natuurlijk voorkomen. Lees hier meer over het spuitgietproces.

Uitstoters
Ook is het belangrijk om na te denken over de uitstoters; waar mogen deze zitten? Is de plek bijvoorbeeld afhankelijk van de functionaliteit van het product? Met uitstoters krijg je altijd een aftekening in het product. Het is mogelijk om deze iets dieper in het product te laten liggen of juist wat hoger. De meest praktische vraag is dan eigenlijk: waar mogen de uitstoters NIET zitten vanuit cosmetische overweging of functionaliteit van het product? Met deze ontwerpvrijheid, één van de voordelen van spuitgieten, en de gewenste uitgangspunten kan de plaats van de uitstoters worden bepaald.

Lossing
Lossingshoeken zijn nodig om het onderdeel uit de matrijs te krijgen. Indien er geen lossing voorzien is, zal het spuitgietstuk op de kern van de matrijs spannen door de krimp. Daardoor kan het stuk niet uit de matrijs of zal het beschadigen bij het uitstoten. De lossingshoek is geheel afhankelijk van de textuur van het product in combinatie met de gebruikte kunststoffen en gewenste eigenschappen. Wanneer er textuur op de zijkanten van een stuk voorzien worden, moet de lossingshoek voldoende groot zijn. In basis geldt: hoe groter, hoe beter.

Wanddikte
Gemiddeld ligt de wanddikte tussen de 1,0 en 5,0 mm. Indien het de wens is om daarvan af te wijken, dan kan het nodig zijn om andere technieken en/of additieven toe te passen. Bij bijvoorbeeld een te groot volume, zal de buitenkant van het stuk inval vertonen door ongelijkmatige krimp van de kunststof. Soms kan men dit oplossen door vulmiddelen toe te voegen aan de kunststof. Daarnaast is te allen tijde het uitgangspunt om overal een gelijke wanddikte te hanteren. Heeft een product verschillende uiteenlopende wanddiktes, dan kan dit namelijk fouten of gebreken met zich meebrengen.


Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of kun je wel wat hulp gebruiken van onze engineers? Dankzij een groot team van creatieve en ervaren engineers, krijg jij maximale ontwikkelingskracht bij Alligator Plastics. En de combinatie van ontwikkeling en productie onder één dak biedt jou de ideale turnkey aanpak: wat we samen bedenken, kunnen we meteen produceren. Zo krijg jij het beste product binnen de kortst mogelijke tijd. Een grensverleggend product, waarmee je vandaag én morgen het verschil maakt.