Hoe verloopt het spuitgietproces?

Het spuitgietproces bestaat uit vier fases: plasticeren, doseren, injecteren en koelen/nadrukken. We beginnen met het plasticeren bij de rechterkant van de machine in onderstaande afbeelding.

Plasticeren

In de schroef worden de kunststof korrels (granulaat) verwarmd. Deze korrels komen uit de hopper, dit is de kleine opslag van het granulaat. In deze fase wordt het kunststof geleidelijk aan opgewarmd tot een homogene vloeibare massa met dezelfde samenstelling en temperatuur. In de schroef wordt het kunststof door warmte elementen opgewarmd. Hoe verder de kunststof in de schroef zit, hoe warmer en vloeibaarder het is. Een schroef is zo gemaakt dat het kunststof minder ruimte heeft aan het einde van de schroef, omdat het geheel daar gesmolten is.

Doseren

Op het einde van het plasticeren vindt het doseren plaats. Dit vindt ook plaats in de schroef. In de doseerfase wordt de benodigde hoeveelheid gesmolten kunststof afgemeten. Dit is de hoeveelheid die per cyclus nodig is om het product/de producten te maken in de matrijs.

Injecteren (vullen)

De juiste dosering van het materiaal wordt bij deze fase in een matrijs gespoten. De matrijs is hierbij dicht en wordt met hoge druk dichtgehouden door de machine. Het gesmolten kunststof vult de holte in de matrijs onder hoge druk vanuit de schroef. Deze fase is pas afgerond wanneer de holte voor ongeveer 99% gevuld is.

Koelen/nadrukken

Direct na de injectie van het gesmolten kunststof begint het koelproces in de matrijs. Tijdens het eerste deel van de koelfase wordt de krimp van het kunststof gecompenseerd. Omdat kunststof krimpt tijdens het afkoelen, wordt er nagedrukt in de matrijs en nog een kleine hoeveelheid kunststof in de matrijs geperst.

Matrijzen bevatten meerdere leidingen die worden aangestuurd door een matrijsverwarmingsapparaat. Dit apparaat pompt constant vloeistof door de leidingen heen die de matrijs verwarmt tijdens het opstarten en koelt tijdens het proces. Door het koelen van de matrijs daalt de temperatuur van het kunststof tot onder zijn stoltemperatuur, waardoor het product stijf wordt. De stoltemperatuur verschilt per soort kunststof. Deze is van tevoren vastgesteld. De machinesteller stelt deze gegevens in, zodat het spuitgietproces altijd soepel verloopt.

Nadat het product voldoende afgekoeld is, gaat de matrijs open en kan het product worden gelost. Het product wordt eruit gehaald door een robot, wordt uitgestoten door de matrijs (met behulp van een klein zetje) of het valt simpelweg uit de matrijs en wordt per transportband naar een bak of doos afgevoerd.

Werken aan een optimaal spuitgietproces

Binnen Alligator Plastics zijn we zeer actief met het toepassen van nieuwe technieken en innovaties. Vernieuwende producten en processen zijn het resultaat. Ook met u kijken wij graag naar uw mogelijkheden! Neem gerust contact met ons op indien u vragen heeft.