Hoe verloopt het spuitgietproces?

Het spuitgietproces bestaat uit vier fases: plasticeren, injecteren, nadrukken en koelen. We beginnen met het plasticeren bij de rechterkant van de machine in onderstaande afbeelding.

Plasticeren

Het doel van het plasticeren is een goede homogene smelt gereed te zetten voor een volgend product. Tijdens het plasticeren draait de schroef en worden de kunststof korrels (granulaat) getransporteert vanaf de hopper, over de gangen van de schroef, naar de voorzijde van de schroef. Tijdens dit transport gaat de kunststof korrel over in een plastische vorm ,doordat de cilinder aan de buitenzijde wordt verwarmd door verwarmingsbanden.

Na het plasticeren staat de juist ingestelde hoeveelheid plastisch materiaal gereed voor de volgende spuiting.

Injecteren (vullen)

Op het moment dat de matrijs gesloten is en op sluitkracht is gebracht, wordt de juiste hoeveelheid homogeen, plastisch materiaal in de matrijs geïnjecteerd. In de injectiefase wordt de matrijs voor 95 – 98 % gevuld.

Nadrukken

Na de injectiefase komt de nadrukfase. Met het nadrukken zorgen we ervoor dat we het product wat zich heeft gevormd in de holte, verder wordt afgevuld tot 100% om daarmee de krimp van de kunststof voor een groot deel op te vangen.

Koelen

Omdat we veel warmte in de matrijs brengen om plastisch materiaal te injecteren, moet de matrijs worden gekoeld zodat het afgekoelde product eruit kan worden gehaald. Matrijzen bevatten meerdere koelcircuits, waar koud of warm water doorheen stroomt. Dit zorgt voor het verwarmen van de matrijs tijdens het opstarten en koelt tijdens het proces. Er zijn kunststoffen waarbij we de matrijs moeten verwarmen tot wel 140 graden, het verwarmingsapparaat houdt de matrijs op deze temperatuur en koelt wanneer de matrijs warmer wordt. Wanneer we de matrijs nog hoger in temperatuur moeten voorverwarmen, kunnen we de matrijs verwarmen met olie.

Door het koelen van de matrijs daalt de temperatuur van het kunststof en gaat deze weer over in vaste vorm, waardoor het product stijf wordt. De stoltemperatuur verschilt per soort kunststof. Deze is van tevoren vastgesteld. De machinesteller stelt deze gegevens in, zodat het spuitgietproces altijd soepel verloopt.

Tijdens de koeltijd van het product, gaat de machine opnieuw plastiseren en nadat de koeltijd is afgelopen gaat de matrijs open en kan het product worden ontvormd. Het product wordt uitgenomen door een robot en wordt op de transportband afgelegd waarna deze kan worden verpakt.

Werken aan een optimaal spuitgietproces

Binnen Alligator Plastics zijn we zeer actief met het toepassen van nieuwe technieken en innovaties. Vernieuwende producten en processen zijn het resultaat. Neem gerust contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden die voor jouw product van toepassing kunnen zijn!