Wat zijn matrijzen?

Een matrijs bestaat uit twee onderdelen van staal. Deze twee onderdelen vormen samen een blok metaal met een holte erin. Bij Alligator Plastics gebruiken we altijd matrijzen gemaakt van gereedschapsstaal voor het spuitgieten, maar een matrijs wordt soms ook gemaakt van aluminium of van een ander soort metaal.

Het ene onderdeel heeft een spuitzijde en het andere een uitwerpzijde. De spuitzijde wordt ook wel de voormatrijs genoemd en is de vaste zijde. Deze zit in de machine tegen de spuiteenheid aan. De uitwerpzijde is de beweegbare zijde. Deze beweegt tijdens het spuitgietproces naar de andere zijde toe, totdat de matrijs is gesloten en beweegt er daarna weer vanaf om de producten te lossen.

Een spuitgietmatrijs is speciaal gereedschap dat gemaakt is voor een specifiek onderdeel of product. De matrijs zorgt ervoor dat het onderdeel steeds opnieuw precies dezelfde vorm heeft. De matrijs is voorzien van een holte in de vorm van het te produceren product en wordt gevuld met vloeibare kunststof. Het is dus een holle gietvorm, waarin vloeibare kunststof wordt gespoten. Het materiaal in de holte krijgt zo de vorm van het uiteindelijke product dat uit de matrijs komt.

Hoe werkt een matrijs?

Een matrijs is een hoogwaardig en complex gereedschap. Het bestaat uit verschillende onderdelen zoals:

  • Kanalen voor koeling en verwarming
  • Luchtafvoer voor het ontluchten tijdens het spuitgietproces
  • Beveiliging, zodat de matrijs niet dichtgeduwd wordt wanneer er iets tussen zit
  • Uitstootsysteem om het product of de aanspuiting weg te duwen
  • Beweegbare matrijsonderdelen
  • Diverse gevormde stalen platen
  • Een eventueel ingebouwd hotrunnersysteem

 

De spuitgietmatrijs is dus de plaats waar het kunststof, dat onder hoge druk via een aanspuitbus (of hotrunner) in de productholte van de matrijs wordt gespoten, afkoelt en stolt. Na het afkoelen en stollen worden de twee helften geopend door middel van de sluiteenheid. Dit openen is noodzakelijk om het gestolde product uit de matrijs te kunnen stoten door middel van het uitstootsysteem.

Meervoudige matrijzen

Er zijn enkelvoudige matrijzen en meervoudige matrijzen. Een enkelvoudige matrijs heeft maar één vormholte met bijbehorende kern. Een matrijs is dus enkelvoudig wanneer er één product per spuitgietcyclus wordt vervaardigd.

Bij meervoudige matrijzen worden meerdere producten tegelijkertijd geproduceerd. Dit zijn dezelfde of verschillende producten en binnen slechts één enkele spuitgietcyclus kunnen tientallen tot honderden producten tegelijkertijd geproduceerd worden. Een meervoudige matrijs bevat meerdere productholten, die afzonderlijk aangespoten moeten worden.

Matrijzen hebben meerdere mogelijkheden, zoals inzetstukjes met een bedrukking van een logo, naam, tijdstempel, etc. Bent u benieuwd naar deze mogelijkheden of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder.