Spuitgieten is al lange tijd een van de belangrijkste methodes voor de productie van kunststof producten. Dit komt omdat spuitgieten veel voordelen met zich meebrengt, vooral in vergelijking met alternatieve methoden zoals rotatiegieten. We hebben deze voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Mogelijkheden om gedetailleerde en complexe producten te produceren. Door middel van spuitgieten kun je producten produceren in elke mogelijke vorm. De kunststof wordt in een matrijs gespoten en neemt de vorm van de mal aan. Hierdoor is het mogelijk om in gedetailleerde en complexe geometrieën te produceren.
  • De oplossing om sterke en duurzame producten te produceren. Producten van kunststof zijn erg stevig en krachtig. Dit maakt het daarom mogelijk om bijvoorbeeld stalen onderdelen te vervangen door kunststof.
  • Grote ontwerpvrijheid door toepassing meerdere soorten kunststof. Door middel van de 2k spuitgiettechniek is het mogelijk om meerdere soorten kunststof materialen tegelijkertijd toe te passen. Deze kunnen verschillen in structuur, kleur, eigenschappen en hardheid. Denk hierbij aan het toevoegen van een antislip laag of een handgreep aan het product.
  • Kostenbesparend dankzij lage productiekosten en geoptimaliseerd spuitgietprocesDoor slimme machines kunnen in korte tijd een groot aantal producten worden geproduceerd. Hoe meer producten er worden geproduceerd hoe lager de gemiddelde kosten per product zullen zijn. Ook is kunststof een relatief goedkoop materiaal ten opzichte van andere materialen zoals bijvoorbeeld staal en aluminium.
  • Lage foutmarge en hoge consistentie door nauwkeurige productie. Bij spuitgieten wordt vloeibare kunststof onder hoge druk in de vorm van een matrijs gespoten. De geproduceerde producten zijn daarom altijd van hoge precisie en nauwkeurigheid. Dit brengt in de praktijk ook minder faalkosten met zich mee; de kosten van foutieve productie. Daarnaast is nabewerking niet of nauwelijks nodig.
  • Weinig verspilling. De consistentie van producten ligt erg hoog bij spuitgieten. Alle producten hebben dezelfde kwaliteit, afmeting, gewicht, etc. Er is maar een laag percentage dat niet aan de kwaliteitseisen van het product voldoet.
  • Productie van meer lichtgewichte producten. Kunststof is een erg licht maar toch sterk materiaal. Hierdoor kan er veel gewicht bespaard worden door bijvoorbeeld stalen onderdelen te vervangen door kunststof. Daarnaast worden producten handzamer en makkelijker te verpakken en te vervoeren.
  • Hoge aantallen in een korte doorlooptijd. Met spuitgieten kunnen er binnen korte tijd een groot aantal producten gemaakt worden. Het duurt maar een aantal seconden om een of meerdere producten te produceren. Het is mogelijk om in grote aantallen tegelijk te produceren. Dit maakt het niet alleen efficiënt qua kosten maar ook qua tijd.