Verduurzamen van onze processen, werkwijzen en materialen is een thema waar wij als Alligator Plastics met veel passie en toewijding aan werken. Zo kijken we tijdens het inkoopproces naar waar we bewust duurzame keuzes kunnen maken.

Kleine aanpassingen maken ook een verschil
‘we proberen ook te kijken naar zaken die op het eerste oog niet direct met het spuitgietproces te maken hebben, maar wel van belang zijn in onze bedrijfsvoering’ zo zegt Inkoper Djinka Paaps. Wij hebben bijvoorbeeld lange tijd gebruik gemaakt van 23mu folie voor het inpakken van pallets. Dit hebben we terug weten te brengen naar 12mu folie. Een reductie van meer dan 50%. Ook het transport van producten naar klanten is een onderwerp waar we in willen verduurzamen door indien mogelijk leveringen te combineren en zo de transportimpact te verlagen. Aanpassingen die stuk voor stuk bijdragen aan een meer circulaire economie en bedrijfsvoering.

Circulair inkopen
‘één derde deel van het kunststofmateriaal dat wij inkopen en gebruiken tijdens het spuitgieten bestaat uit recyclaat’ zegt inkoper Theo Toonen. Dat is meer dan één miljoen kilo materiaal per jaar. Cijfer waar we als Alligator Plastics trots op mogen zijn. De ambitie is om het aandeel van kunststofrecyclaat in het spuitgietproces alleen maar te verhogen. Kwaliteit blijft daarin wel een harde eis. Daar moeten we de komende jaren hard aan werken. Nederlands is op weg naar een circulaire economie en de kunststofbranche moet daar zeker in mee. Wij als spuitgietbedrijf willen daar een belangrijke rol in spelen. Door onderzoek te doen naar de toepasbaarheid van recyclaat en in gesprek te gaan met leveranciers naar de inzetbaarheid van nieuwe technologieën en grondstoffen kunnen we stappen maken in het gebruik van duurzame grondstoffen. Daarnaast is het voor ons van belang om in gesprek te gaan met onze klanten zodat we deze uitdaging samen met de klant aan kunnen gaan en waar mogelijk recyclaat kunnen aanbieden als alternatief voor het spuitgieten van producten.

Als inkoopafdeling moeten we de processen zo gaan inrichten dat duurzaamheid onderdeel maakt van iedere beslissing. Van inkopen van een koffiezetapparaat  tot aan het inkopen van grondstoffen. Zo kunnen we vanuit onze positie bijdragen aan de duurzame ambitie van Alligator Plastics.