2k spuitwerk: dat smaakt naar meer

Met 2k spuitgieten worden twee verschillende kunststoffen gelijktijdig in één matrijs gespoten. De kunststoffen hebben verschillende structuren, kleuren, eigenschappen en niveaus van hardheid. Dit biedt jou een grote ontwerpvrijheid met een sterke verbinding tussen de materialen. Ideaal voor seriegroottes vanaf 40.000 stuks. Maar hoe gaat dit in zijn werk? Voor de technische kenners en/of liefhebbers; hierbij een kijkje in de keuken.

De ingrediënten
Tijdens het 2k spuitgietproces worden twee soorten kunststof verwarmd in één machine. Een 2k spuitgietmachine heeft, in tegenstelling tot een standaard spuitgietmachine, twee schroefcilinders. Met deze twee schroefcilinders worden de twee kunststoffen in 1 dubbele cyclus in de matrijs gespoten, in verschillende productholtes.

Dit proces is mogelijk met behulp van de draaischijf in de matrijs. Een matrijs bestaat uit twee stalen onderdelen: de uitwerpzijde en de spuitzijde. De draaischijf zit vast aan de uitwerpzijde van de matrijs. Deze matrijshelft heeft exact dezelfde productholtes en door het draaimechanisme kunnen 2 spuitgietcycli gelijktijdig plaatsvinden.

Het recept
Wanneer de matrijs is gesloten, worden beide kunststoffen in de matrijs gespoten. De ene helft van de productholtes wordt gevuld door de ene schroefcilinder. De andere helft met productholtes wordt via de andere schroefcilinder met het tweede kunststof materiaal gevuld. Na het vullen opent de matrijs en volgen twee acties:

> Het product dat slechts één spuitgietcyclus heeft doorlopen, en dus één kunststof bevat, wordt vastgehouden.
> Het product dat twee spuitgietcycli gehad heeft, en dus twee kunststoffen bevat, wordt uitgeworpen. Deze zijn immers klaar.

Hierna draait de matrijs, wordt deze weer gesloten en begint het proces opnieuw. Door het draaien komt de tweede kunststof bij de reeds aanwezige producten terecht en beginnen de lege productholtes met de eerste kunststof. Zo lopen 2 spuitgietcycli gelijktijdig in één machine: ofwel 2k spuitgieten. Dit proces is duidelijk te zien in onderstaande video.


Een ander gerecht?

Een alternatief voor 2k spuitgieten? Dat kan middels het spuitgieten van twee soorten kunststof met twee verschillende matrijzen, in aparte machines, en deze nadien samenvoegen door middel van assemblage. Deze productiemethode brengt echter extra machine- en arbeidsuren met zich mee en is daardoor duurder ten opzichte van 2k spuitgieten. Dit is één belangrijk aspect van 2k spuitgieten. Hieronder alle voordelen op een rijtje:

  • Efficiënte en goedkopere productie in 1 machine
  • Grotere ontwerpvrijheid
  • Geen nabewerking of montagewerkzaamheden nodig
  • Mooier uiterlijk met kleinere sluitnaden
  • Sterke verbinding/hechting tussen beide materialen

Lees ter inspiratie onze klantcase van Alpine, waarbij bovenstaande techniek is toegepast.