Spuitgieten of 3D-printen?

Kunststof producten kunnen op verschillende manieren geproduceerd worden. Maar wanneer kies je voor spuitgieten en wanneer is 3D-printen interessant? In dit artikel vertellen we meer over de voor- en nadelen van beide toepassingen, zodat de juiste keuze gemaakt kan worden.

3D-printen Spuitgieten
  • Korte doorlooptijd (1-2 weken)
  • lange doorlooptijd (5-8 weken)
  • Interessant bij lage aantallen
  • interessant bij hoge aantallen
  • Ontwerp kan gemakkelijk aangepast worden
  • Weinig aanpassing mogelijk bij definitief ontwerp
  • Relatief kleine producten
  • Complexe en grote producten mogelijk
  • Hoge mate van precisie en nauwkeurigheid

3D-printen of spuitgieten?
Wanneer is nu 3D-printen de beste keuze en wanneer is spuitgieten interessant? De keuze van 3D-printen of spuitgieten is geheel afhankelijk van het product. Wanneer er grote series geproduceerd moeten worden, is het interessant om te kiezen voor spuitgieten gezien de kosten per product en productietijd. Het kantelpunt om van 3D printen naar spuitgieten over te stappen kan al liggen op een aantal van 250-500 stuks. Echter is dit ook afhankelijk van de afmeting van het product, gewicht, materiaal, productietijd, etc. Producten waarbij constante precisie en nauwkeurigheid vereist is, kunnen ook beter worden geproduceerd met spuitgieten in plaats van met 3D-printen.

3D-printen is hoofdzakelijk interessant voor het produceren van slechts tientallen producten. Bij dit soort kleine series is het vaak niet rendabel om een hoge investering te maken voor een matrijs. Wanneer de producten snel nodig zijn ligt ook de beste keuze bij 3D printen. Het maken van een matrijs kan namelijk enkele weken duren.

Elkaar aanvullen
Vaak worden de technieken met elkaar gecombineerd. 3D-printen is vaak een eerste stap. Bij het ontwikkelen van een product wordt het 3D-printen ingezet om de functionaliteit van het onderdeel te testen. Aanpassingen kunnen middels 3D-geprinten prototypes snel doorgevoerd worden, waarna een definitieve matrijs kan worden gemaakt. Met spuitgieten kan dus in een volgende fase constante hoge volumes geproduceerd kunnen worden.

Vind je het lastig om de juiste te keuze te maken voor jouw product? Alligator Plastics kijkt graag met je mee naar de mogelijkheden!