Shaping your future = saving your energy

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een agendapunt dat anno 2022 binnen iedere moderne onderneming de nodige aandacht krijgt. Het besef van wij onze planeet niet geërfd hebben van onze ouders, maar te leen hebben van onze kinderen is onder ons allen inmiddels duidelijk aanwezig. Ondanks dat de financiële aspecten van een lager energieverbruik nog niet altijd in de juiste verhouding staan tot de benodigde investeringen, veranderd het argument steeds vaker in het nemen van verantwoordelijkheid en de juiste dingen doen. Al deze ontwikkelingen bieden ons de kans om stil te staan bij ons energieverbruik. Ook bij Alligator Plastics besteden we daar graag onze aandacht aan. Naast het optimaal inzetten van zonnepanelen, staan er doorlopend diverse projecten op onze agenda. Wellicht kunnen wij jou, als ondernemer, producent en/of particulier inspireren? Lees hieronder wat wij doen om ons energieverbruik terug te dringen.

Inzicht

Het creëren van een plan van aanpak begint met inzicht. Wat is nu eigenlijk ons verbruik? En is dat relatief gezien veel of juist optimaal? Alle tellers van afgelopen jaar zijn per maand onder elkaar gezet. Op deze manier brengen we in kaart wat ons verbruik is en hoeveel afval we maandelijks afvoeren, en ook welke invloed de tijd van het jaar is. Deze cijfers vormen het beginpunt voor het stellen van onze doelen met betrekking tot energie besparen.

Cilinderisolatie

Het isoleren van verwarmingselementen van een spuitgietmachine is een krachtig voorbeeld om energie te besparen. Bij Alligator Plastics hebben we dan ook de volgende doelstellingen gesteld:
2021; alle machines vanaf 300 ton isoleren
2022; alle resterende machines (waar technisch mogelijk) boven 50 ton isoleren

Maar wat is de reden om te kiezen voor cilinderisolatie? We sommen ze graag even voor je op:
1. Energiebesparing circa 15 – 40%
2. Verlengen van de levensduur van machines
3. Terugverdientijd van ca. 6 – 18 maanden
4. Verbetering voor het milieu
5. Verbetering veiligheid personeel (beperking aanrakingsgevaar, ARBO EN563)
6. Verbetering brandveiligheid door vermijding van vreemde stoffen op de verwarmingselementen
7. Verminderde warmte uitstraling in fabriek (ARBO) en daarnaast besparing op koelen productiehal
8. Past in energieconvenant

Om de optimale inzet van cilinderisolatie te kunnen bewerkstelligen, is vooraf uitgebreid onderzoek gedaan. Hierbij is gekeken naar de grootte van de machines en de producten die hierop veelal gedraaid worden. Vooral machines die polypropyleen verwerken en waar minder kritische producten van de band rollen zijn zeer interessant om te isoleren. Maximale besparing en minimale impact voor de machineprestatie. Dit werd ons plan van aanpak. De opdracht voor het isoleren van de eerste 6 machines is inmiddels een feit!

Analyse per machine

Naast cilinderisolatie gaan we bij Alligator Plastics ook ons stroomverbruik per machine en installatie analyseren. Onze grootverbruikers, denk aan de drooginstallatie, koelinstallatie, alle spuitgietmachines en de grondstofinstallatie worden nauwkeurig realtime uitgelezen. Op deze manier krijgen we o.a. inzicht in het sluipverbruik. De oplossing? Dit zijn veelal aanpassingen omtrent houding en gedrag. Dit betekent dat we ook de opstart- en afschakelprocedures onder de loep gaan nemen. Alle (interne) processen verdienen tenslotte periodiek een verbeterslag als gevolg van voortschrijdende inzichten.

Lichtplan

Wist je dat het doornemen en aanpassen van je lichtplan, een besparing kan opleveren van circa 50%? En dit met een relatief eenvoudige ingreep. Hoewel we de lichtstad van Brabant zijn, is de simpele vraag “Moet hier 24/7 het licht branden?” geen misplaatste opvatting.
Ons antwoord hierop was, dat we de helft van alle lampen in onze 4 expeditiehallen kunnen weghalen. Een besparing van maar liefst € 12.000 aan stroomkosten per jaar, los van het onderhoud van de armaturen. Dit alles in het kader van het optimaal inrichten van de logistieke processen. Voor 2022 staat op de planning om het verdere lichtplan aan te passen en door te voeren.

Shaping your future = saving your energy. Duurzaamheid is voor ons geen losstaand doel, maar geïntegreerd in onze bedrijfsvoering en processen. Ons energieverbruik verminderen is één van de onderdelen waar onze focus ligt als het gaat om het verkleinen van onze impact op het milieu. Benieuwd naar onze verdere duurzame route? Je leest het hier!