Onze Manager QHSE & Supply Chain, aangenaam!

Quality, Safety, Supply Chain.. Onderwerpen waar Marcel van de Poel dagelijks, met plezier, zijn bed voor uitkomt. Maar wat doet precies een Manager QHSE & Supply Chain? Met veel enthousiasme vertelt Marcel ons daar meer over.

Vertel eens: hoe ben je bij Alligator terecht gekomen in deze rol?
Ik heb altijd al in de kunststofwereld gezeten. Een branche die mij enorm trekt. Inmiddels ben ik ongeveer 2,5 jaar in dienst bij Alligator Plastics. Ik kwam binnen als Manager QHSE en na 1,5 jaar werd mij gevraagd om aan de slag te gaan met de aanpak rondom de supply chain. Een monsterklus (bovenop mijn bestaande werkzaamheden), maar tegelijkertijd een uitdaging die ik niet kon laten liggen. De verschillende onderdelen van de supply chain zaten verspreid over diverse afdelingen en met betrekking tot de samenhang was ruimte voor verbetering. Stap 1 was voor mij helder: we maken 1 afdeling van alle betrokken specialisten. Hiermee werd de fundering gelegd voor een verbeterslag van de supply chain binnen Alligator.

Wat zijn jouw dagelijkse werkzaamheden als Manager QHSE & Supply Chain?
Ik zorg hoofdzakelijk voor de aansturing en stel alles in het werk om de neuzen dezelfde kant op te laten wijzen. Ik initieer verbetertrajecten en borg de kwaliteitssystemen door o.a. ISO certificeringen. Zo hebben we vorig jaar de ISO 9001 verlengd en mogen we nu ook het predicaat ISO 14001 dragen. Beide certificeringen hebben wij behaald zonder non-conformities, dus met vlag en wimpel maximaal geslaagd! Een hele mooie prestatie! De manier van werken staat dus als een huis. Vanzelfsprekend kan ik dit niet allemaal alleen. Dit doen we echt samen met het hele team. Ik zie het dan ook als mijn taak om de interne samenwerking zo optimaal mogelijk in te richten en te benutten.

En wat zijn jouw uitdagingen vandaag de dag?
Momenteel heb ik 2 grote uitdagingen op mijn agenda staan: de materiaalcrisis en het opzetten van goede interne systemen. Eerstgenoemde zorgt voor veel extra werk bij met name afdeling inkoop en planning. Het zoeken naar alternatieve materialen, contact met klant en leverancier, opnieuw testen, artikelen vrijgeven zijn extra handelingen die maken dat we tegenwoordig veel meer servicegericht bezig zijn dan de traditionele maakindustrie gewend is. We proberen klanten zoveel mogelijk pro-actief te benaderen en gaan op zoek naar partners om een duurzame samenwerking na te streven.

Onze tweede uitdaging betreft het opbouwen van goede systemen: de basis voor ons kwaliteitsorgaan om vanuit daar te werken aan 1 hechte keten. Dit alles begint met inzicht verkrijgen. Zo zijn we bezig om ons ERP-systeem te optimaliseren en hebben we Act-in geïmplementeerd om onze productieprocessen uit te lezen. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld ook onlangs onze meetkamer in Eindhoven opnieuw ingericht en opgeknapt. We meten hetzelfde en we leveren dezelfde kwaliteit, maar vanuit een ander vertrekpunt. Dit moet het nieuwe standaard worden.

Is dat ook jouw persoonlijke missie bij Alligator?
Onder andere ja. Het kwaliteitsgevoel wil ik graag meegeven aan de organisatie. De juiste kwaliteit leveren, op de juiste tijd, doen we samen. En hierin is iedereen, en iedere afdeling, even belangrijk binnen het bedrijf. Ik wil graag een bijdrage leveren om Alligator iedere dag een stukje slimmer te maken. Concreet betekent dit voor onze afdeling dat we ervoor gaan zorgen dat op kwaliteitsniveau zo weinig mogelijk fouten gemaakt kunnen worden. Alle informatiestromen en processen moeten helder zijn (zowel intern als voor klanten en leveranciers) en zo optimaal mogelijk ingericht worden. Daarnaast ben ik overtuigd van het LEAN-principe. Hier kunnen we bij Alligator nog veel terrein op winnen. Dit betreft echter een enorm project die voor komende jaren op de agenda zal komen van mij en Bas van Reisen (Technisch Directeur).

Tot slot: wat maakt voor jou het werken bij Alligator zo leuk?
Het verbeterpotentieel en de invloed die ik heb. Er liggen heel veel kansen voor Alligator en ik kan echt aan de knoppen draaien en helpen om deze verbeteringen binnen de organisatie te bewerkstelligen. Er wordt serieus geluisterd naar ideeën en iedereen krijgt ook echt de vrijheid om invulling te geven aan het geheel. Daarnaast maakt het teamwork dat ik oprecht kan stellen dat Alligator het fijnste bedrijf is waar ik ooit voor heb gewerkt!