Onze impact met zero waste

De duurzame route van Alligator Plastics is tweeledig. Naast het feit dat we onze klanten helpen verduurzamen door de inzet van kunststof, zijn wij ook bezig om de impact van onze eigen bedrijfsvoering en processen te verkleinen. De gebruikelijke zaken zoals het energieverbruik verminderen, wagenpark vergroenen, elektrische productiemachines implementeren en streven naar Zero Waste, zijn enkele verbeelden van onze duurzame tussenstops. Maar het vergroten van deze impact bereiken we samen.

Het belang
Letterlijk vertaald betekent zero waste ‘geen afval’. Het doel van zero waste is om geen, of in elk geval zo min mogelijk, afval te creëren. Producten of grondstoffen worden dus opnieuw gebruikt of gerecycled in plaats van weggegooid. Hiermee wordt een duurzame en gesloten kringloop gecreëerd. Een proces wat ons uiteindelijk allemaal aangaat, als producent, als consument en als individu.

Zero waste in de praktijk

Als spuitgieter streven we ernaar om gedurende het gehele productieproces het restmateriaal te verminderen: van de tekentafel tot en met het moment dat een product van de productieband afrolt. Onze klanten spelen hierin ook, onbewust, een grote rol. Hoe? Dat lees je hieronder.

Productontwerp en matrijs
Het verminderen van restmateriaal begint uiteraard bij een doeltreffend ontwerp met sluitende matrijs. De wensen en eisen van de klant, worden gebundeld met onze expertise, om zo tot een optimaal ontwerp te komen waarbij het restmateriaal in de vorm van een aanspuittak minimaal zal zijn. Het uitgangspunt is dat een aanspuittak nooit meer dan 25% van het shotgewicht mag zijn. Is dit wel het geval? Dan gaan we samen met de klant kijken naar de inzet van een hotrunner of de inzet van regrind (ofwel: hergebruikt materiaal).

Efficiënte productie
Een efficiënte planning is een efficiënte productie. Wellicht een open deur: in geval van minder productieruns, is sprake van minder aanloopverlies. En dus geldt andersom ook dat grotere seriegroottes efficiënter zijn dan kleine series. Om nog maar niet te spreken over de extra handelingen zoals schoonmaak van cilinders en het opnieuw afstellen van de machines. We voorzien onze klanten van advies als het gaat om de productieaantallen en seriegroottes.

Hergebruik
Het restmateriaal dat ontstaat tijdens de productie wordt te allen tijde opgevangen in bakken, waarna dit hergebruikt kan worden. Dit kan zijn ten behoeve van het oorspronkelijke product, of voor een ander spuitgietproduct. Uiteraard wordt het gebruik van gerecycled materiaal altijd besproken met de klant. Bij Alligator Plastics hebben we de mogelijkheid om de cyclus te verbinden, waarbij het kunststof restmateriaal wordt afgevoerd, direct wordt vermalen en meteen terug in de machine gaat. Het voordeel? De consistentie in kwaliteit waarbij de verhouding tussen virgin en regrind gedurende het proces gelijk blijft.

Extern afvoeren
Wanneer specifieke toevoegingen zijn gedaan aan de grondstof, wordt gekeken of we deze grondstof zelf in voorraad houden of dit naar een externe partij brengen om te laten recyclen. Wist je bijvoorbeeld dat glasgevulde kunststof ook gewoon in huis gemalen kan worden?

De duurzame lat

De duurzame eindbestemming is nog niet bereikt. Als producent blijven we duurzame initiatieven aanmoedigen die de impact (blijven) verkleinen. Daarin nemen we iedere klant aan de hand om gezamenlijk de toegevoegde waarde te vergroten. De techniek van vandaag en morgen en het wereldwijde bewustzijn, inspireert om de lat steeds hoger te leggen. Hoe hoog leg jij de duurzame lat?