Wat is er eigenlijk allemaal mogelijk met kunststof?

Veel. Heel veel. Wist je dat er zelfs kunststof producten worden gemaakt, die de toepassing van de metalen variant evenaren als het gaat om kracht en sterkte? Zo kunnen deze duurzame producten worden toegepast onder extreme omstandigheden, zoals bijvoorbeeld bij de motorsport het geval is.

Alligator Plastics werkt met een basis aan kunststoffen, ofwel polymeren. Met deze materialen kunnen eindeloos veel combinaties worden gemaakt. Ook worden nieuwe eigenschappen toegevoegd die de kunststof geschikt maken voor uiteenlopende toepassingen.

Kunststoffen op aanvraag

Wanneer je als producent op zoek bent naar een materiaal dat hard en stevig is, denk je waarschijnlijk allereerst aan staal. Toch kunnen kunststoffen dit tegenwoordig aardig bijbenen. Het is daarnaast mogelijk om een kunststof te produceren dat zeer goed tegen hitte of zuur kan, of juist hydrolyse bestendig is (lost niet op in kokend water). Bepaalde kunststoffen doen het ook uitstekend in toepassingen op de bodem van de oceaan. De mogelijkheden zijn dus heel divers.

Gemodificeerde kunststoffen

Constant Peek is Business Development Manager van Ultrapolymers. Dit bedrijf levert kunststof korrels aan spuitgieters als Alligator Plastics, en biedt advies over de toepassing van materialen. Constant Peek vertelt: “Wanneer er specifieke eisen aan een product worden gesteld, kunnen ook vulstoffen worden toegevoegd om de kunststof passende eigenschappen te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geleiden van elektriciteit of brandwerendheid. Zo kan er mede door een glasvezel- of mineraal-component het één en ander versterkt worden. Ook kunnen twee of meer kunststoffen gecombineerd worden om te profiteren van beide voordelen.”

Constant Peek legt uit dat er de laatste tien tot vijftien jaar ook wordt gewerkt met co-polymeren, waarbij bepaalde eigenschappen ingebouwd worden in de polymeerketens. Zo kan het voorkomen dat in één product twee verschillende varianten van dezelfde kunststofsoort worden gebruikt. Deze zijn uiteindelijk samen te recyclen, wat een voordeel op het gebied van duurzaamheid oplevert.

De opkomst van nieuwe materialen

Er worden maar weinig volledig nieuwe kunststoffen gemaakt, maar polymeren met bepaalde modificaties wel degelijk. Hierdoor zijn van de meeste kunststoffen veel variaties. Constant Peek illustreert dit met een voorbeeld als polypropyleen. “Hiervan hebben wij bij Ultrapolymers bijvoorbeeld 200 tot 250 varianten. Een groot voordeel van polypropyleen is dat het lekker licht is. Het is het materiaal waar bijvoorbeeld bloempotten en tuinstoelen van worden gemaakt. Gemodificeerd kan het echter ook gebruikt worden in auto’s, zelfs ònder de motorkap.”

In veel gevallen is de ontwikkeling van een nieuw soort materiaal het gevolg van een vraag uit de markt. Dat was ook het geval bij laadpalen voor elektrische auto’s. Constant Peek vertelt dat er veel specifieke eisen worden gesteld aan het materiaal wat hiervoor gebruikt wordt. “Zo heb je een kunststof nodig die goed tegen UV en verschillende weersomstandigheden kan. Ook moet het niet in brand kunnen vliegen, en moet het vandalismebestendig zijn. Een flink eisenpakket dus. Uiteindelijk zijn we tot een mooi resultaat gekomen met een kunststof die aan al deze eisen voldoet”.

Er kan dus heel veel met kunststof. Als je graag een product van kunststof wilt laten maken, is dit de start van een intensieve samenwerking. Je werkt hierbij nauw samen met zowel een spuitgieter als een materiaalontwikkelaar om het beste materiaal te kiezen die past bij jouw wensen en eisen.