Hotrunnersysteem: hot or not?

Een hotrunnersysteem is een verwarmde eenheid om gesmolten kunststof te transporteren tijdens het spuitgietproces. Het systeem wordt aangebracht in de spuitgietmatrijs. Een goed werkend hotrunnersysteem kan van grote meerwaarde zijn in een spuitgietproces. Het zorgt er namelijk voor dat de kunststof verwarmd blijft en uitgebalanceerd wordt verdeeld in de matrijs. Hierdoor krijgt de kunststof tijdens korte productiepauzes niet de kans om in de aanvoerkanalen te stollen. Dit voorkomt veel productieafval. Maar een hotrunnersysteem is geen vereiste bij spuitgieten. Hoe zit dat nu precies?

Hoe werkt een hotrunnersysteem?
Normaal bevat een matrijs een kanaal, die loopt vanaf de opening van de spuitgietcilinder (ofwel spuitmond) tot het begin van de productholte(s) in de matrijs. Dit kanaal wordt bij elke spuitgietcyclus gevuld met hete, vloeibare kunststof, die onder hoge druk in de productholtes wordt gespoten. Omdat deze kanalen in een traditionele matrijs niet zijn verwarmd, stolt de kunststof ná de spuitgietcyclus, bij productiepauzes en bij storingen. Na elke spuitgietcyclus ontstaan dus gestolde aanspuitingen, of in vakjargon meestal “koude tak” genoemd. Dit materiaal moeten we beschouwen als productieafval, of waar mogelijk kan dit opnieuw verwerkt worden.

Bij de keuze voor een hotrunnersysteem wordt de standaard aanspuitbus (waar de koude tak doorheen loopt) in de matrijs vervangen door een complexe, meestal elektrisch, verwarmde aanspuitbus, ook wel ‘hot tip’ genoemd. Ook bij een meervoudige matrijs is dit mogelijk door het toepassen van een verdeelbalk. Per type kunststof wordt er, in samenspraak met de hotrunnerleverancier, gekeken naar de juiste en meest optimale geometrie van de gebruikte hot tips. Zo kan een hotrunner van grote toegevoegde waarde zijn van jouw productieproces.

Hot or not?
Een matrijs met een hotrunner kent doorgaans een hoge investering, maar kan uiteindelijk veel geld- en tijdwinst opleveren. Ten eerste vanwege de materiaalbesparing. Die besparing is vaak groter dan je zou denken. Een klein rekenvoorbeeld: een klein spuitgietproduct bestaat uit 1,5 gram kunststof. Om dit product via de traditionele wijze (dus met een koude tak) te vullen, is er al gauw een tak nodig van 2 a 3 gram. Deze 2 a 3 gram aan koude tak gaat dus in principe verloren. Door gebruik te maken van een hotrunner, voorkomen je dus veel onnodig afval in de keten!

De overige voordelen op een rij:

  • Doordat er geen afval ontstaat hoeft het materiaal niet te worden gerecycled. Winst voor het milieu én jouw portemonnee.
  • Bij gebruik van een hotrunnersysteem wordt de spuitgietcyclus vaak korter, aangezien de wanddikte van de koude tak wegvalt, welke vrijwel altijd dikker is dan de uiteindelijk wanddikte van het product. Dit bespaart veel tijd.
  • Daarnaast zijn meestal ook geen nabewerkingen nodig bij de producten. Met een traditionele matrijs kan er op de plek van de aanspuiting namelijk ongewenste aftekening of restje achterblijven. Dit moet door middel van nabewerking worden weggewerkt. Bij gebruik van een hotrunnersysteem is een kunststofrest meestal niet aanwezig.

Benieuwd of de investering in een hotrunnersysteem voor jouw matrijs interessant is? Neem dan contact met ons op. Wij rekenen het graag voor je uit!