Wij geloven in duurzaam ondernemen. Niet alleen binnen Alligator Plastics, maar in alles wat we doen. Zo verbinden onze inkopers Theo Toonen en Djinka Paaps ons graag aan leveranciers die deze gedachte delen. Of liever gezegd: duurzame partners die net als wij verder kijken en erop gericht zijn om het milieu zo min mogelijk te belasten. Maak kennis met één van onze duurzame partners: Van Gennip Verpakking! In een interview met Nick Verdaasdonk, Sales Manager, vertellen we meer over onze gezamenlijke ambitie.

Vertel Nick: wie is Van Gennip?
“Kort gezegd: wij zijn een groothandel in verpakkingsmateriaal. Van Gennip Verpakking is een echt Eindhovens familiebedrijf dat is opgericht in 1947 en waarbij ik en mijn zus Michelle nu als 4e generatie samen met onze vader aan het roer staan. Volgend jaar mogen wij ons 75-jarig jubileum vieren!”

Dat is zeker een mooie prestatie! Hoe doen jullie dat?
“Onze missie is om onze klanten volledig te ontzorgen op het gebied van verpakkingsmaterialen door te fungeren als strategisch partner in het meedenken over logistieke oplossingen en extern voorraadbeheer. Wij hebben 14 enthousiaste medewerkers in dienst die dag in dag uit bezig zijn met verpakkingsmaterialen van A tot Z. Dus niet alleen dozen, maar ook tape, wikkelfolie etc.

Onze meerwaarde zit in het feit dat de klant 1 aanspreekpunt heeft met betrekking tot de verpakkingen en dat we dus kunnen kijken welke producten goed op elkaar aansluiten en gecombineerd kunnen worden. Bovendien voorzien wij grote afnemers van voorraadbeheer, waarbij de klant enkel een werkvoorraad op locatie heeft en een grote buffer bij ons in opslag staat. Dit zijn niet alleen standaard voorraad producten, maar ook specifieke materialen zoals bedrukte dozen. Dit geldt ook voor Alligator. Op deze manier zijn jullie geen ruimte kwijt aan voorraadbeheer en met de implementatie van onze 2 standaard leverdagen per week middels ons eigen transport, kunnen wij snel schakelen en de gewenste zaken aanvullen wanneer nodig. “

Dat klinkt ideaal! Hoe zijn jullie als duurzame partner bij Alligator uitgekomen?
“Wij zijn al jaren leverancier van Alligator Plastics. Destijds nog enkel voor de vestiging in Son. We zijn begonnen met het leveren van losse producten en na enkele jaren hebben we gekeken hoe we dit kunnen optimaliseren. In samenwerking met o.a. Djinka Paaps, inkoopster van afdeling Inkoop hebben we een uitgangspunt bepaald, waarbij de efficiency hoog is én blijft. Deze intensieve partnerschap is nu bijna 5 jaar van kracht.”

Wat is voor jullie belangrijk met betrekking tot een dergelijke duurzame relatie?
“Het moet echt een samenwerking zijn. Zo kunnen wij kort op de bal zitten en een meerwaarde zijn voor de bedrijfsvoering van onze klanten. Dit gaat niet enkel over de (inkoops-)prijs, maar vooral om de service en advisering. Dit moeten klanten, of liever gezegd: onze partners, begrijpen. Klanten moeten ons niet zien als leverancier, maar als magazijn op afstand. En over afstand gesproken: door het aantrekken van lokale partners, zijn de transportkosten uiteraard laag.”

Helder. Kun je enkele voorbeelden geven van duurzame oplossingen?
“Wij zijn continue op zoek naar de meest duurzame oplossingen in het gebruik van papier en plastic. Steeds meer van onze producten zijn (deels) gemaakt uit gerecycled plastic, óf we zetten dermate hoogwaardige kunststofsoorten in dat we fors in dikte kunnen reduceren zonder in te leveren op kwaliteit. Zo gebruikte Alligator in het verleden wikkelfolie met een dikte van 20 micron, maar na een aantal testen zijn ze nu over op folie met een dikte van 12 micron. De toepassing en kwaliteit blijven hetzelfde, maar de milieubelasting is op eenvoudige wijze aanzienlijk verminderd!

En een ander voorbeeld: onlangs hebben we voor Alligator ook de tape veranderd, waarbij er nu tape gebruikt wordt met lijm op waterbasis, waar dat voorheen nog op basis van rubber was. Dit komt het recycleproces ten goede.

En zo simpel kan het dus zijn. Maar wat levert het jullie het op?
“Uiteraard op de eerste plaats een hele prettige samenwerking. Door het creëren van een netwerk om ons heen met duurzame relaties, kunnen wij kennis en ervaring delen. De testen die we bij Alligator hebben gedaan, worden ook met andere klanten gedeeld. Zo kunnen we kijken of dit ook bij andere partijen kan worden toegepast. Voor ons is de grootste winst te behalen in het verduurzamen van onze producten en dus in de bedrijfsvoering van onze partners. Dàt is voor ons duurzaam ondernemen.”

Dit is een voorbeeld hoe Alligator ‘duurzaam ondernemen’ toepast, samen met de duurzame partners zoals Van Gennip Verpakking. Samen streven we onze groene ambitie na. En dit vertaalt zich natuurlijk uiteindelijk in voordelen voor onze klanten. Win-win-win dus!