Ben je nog geen Gereedschapsmaker?
Dan word je er toch 1?!

Dat er een groot tekort is aan Gereedschapsmakers, is niet nieuw. Niet alleen in Nederland, maar ook in 9 andere EU-landen valt deze functie in de categorie ‘Tekortberoepen’, volgens het rapport van de European Labour Authority (ELA). Het antwoord van Alligator Plastics? Als er onvoldoende aanbod is van gespecialiseerde krachten, dan ontwikkelen we toch nieuwe krachten? Zo geschiedde. In gesprek met Julen en Pierre, praten we over de rol van Gereedschapsmaker en hoe Julen is doorgegroeid tot volwaardige kracht binnen Alligator Plastics.

Het vak
“Ik zit al 36 jaar in het vak en ik kan niet anders zeggen dan dat ik altijd met veel plezier het werk heb uitgeoefend.” Vertelt Pierre Raijmakers, Teamleider en Praktijkbegeleider bij Alligator Plastics. “Ik ben alweer 10 jaar werkzaam bij Alligator en waarbij ik nu ook actief de rol van praktijkbegeleider vervul. Het is erg leuk om het vak te kunnen doorgeven.”

Julen is in 2021 gestart bij Alligator Plastics. Hij kwam binnen als CNC Frezer en al snel was duidelijk dat hij veel potentie had om zich verder te ontwikkelen. “We hebben gezamenlijk een uitgebreid stappenplan opgesteld om zijn groei naar Gereedschapsmaker vast te leggen.” Vervolgt Pierre. “Dit proces is in maart dit jaar gestart en we zien echt een enorme groei bij Julen. Het doel is dat hij vanaf mei 2024 geheel zelfstandig projecten kan draaien als Gereedschapsmaker. En dat gaat zeker lukken!”

Groeien door te leren
Julen legt uit: “Ik heb echt alles van begin tot eind moeten leren: het gehele proces, hoe een matrijs werkt, alle technologieën die erbij komen kijken, etc. Door te ontdekken en te doen, leer je ontzettend veel. Zo heb ik in het begin vooral matrijzen schoongemaakt: zoveel mogelijk zien en ervaren.”

“Wat het vak zo mooi maakt? De technische uitdagingen.” Gaat Julen verder. “Het is iedere keer een nieuwe puzzel die je moet leggen. Hierbij is nauwkeurigheid en precisie vereist. En vooral: eerst denken, dan doen. Dit vond ik in het begin wel lastig, maar door vaak te doen kun je dit steeds meer eigen maken.” Tegelijkertijd is dit ook de grootste uitdaging van het vak: matrijzen worden steeds complexer en nieuwe technieken volgen elkaar in snel tempo op. Continue blijven ontwikkelen en trainen blijft van belang.

Het belang van fijne collega’s
Goede begeleiding is essentieel. Dit is dan ook een belangrijk uitgangspunt in ieder groeiplan. “We zorgen ervoor dat iedere leerling écht de gelegenheid krijgt om zich te ontwikkelen. Niet alleen in tijd en benodigdheden, maar ook door onze collega’s te woord te staan en hen de ruimte te geven om dingen te proberen en te leren. Ook als dat betekent dat soms dingen fout gaan of misschien iets langer duren dan normaal.” Legt Pierre uit.

Julen vervolgt: “Ja, dit kan ik alleen maar beamen! Er heerst een hele fijne sfeer op de werkvloer. De saamhorigheid en bereidheid om elkaar te helpen is groot.”

Pierre: “Ik merkte toen hij hier kwam dat hij bang was om vragen te stellen. Bang om fouten te maken. We hebben dan ook meteen duidelijk gemaakt dat er te allen tijde vragen gesteld kunnen worden. Dat heeft hij goed opgepikt en heeft hem veel meer zelfvertrouwen gegeven. En dat vind ik persoonlijk natuurlijk heel tof om te zien. Het geeft mij de bevestiging dat we het juiste doen.” Vertelt deze Praktijkbegeleider met trots.

Bijna een volwaardig Gereedschapsmaker
“Mijn laatste stap in de groei naar volwaardige Gereedschapsmaker is het zelfstandig ombouwen van matrijzen. Ik ben Pierre én Alligator Plastics enorm dankbaar voor deze mooie kans. Want dit mooie ambacht kan en mag niet verloren gaan.” Sluit Julen af.

Zie jij jezelf ook doorgroeien in de techniek? Wij denken graag met je mee over de opleidingsmogelijkheden!

Gereedschapmakers Julen en Pierre
Links: Julen Villalba (Junior CNC Frezer / Gereedschapsmaker). Rechts: Pierre Raijmakers (Teamleider & Praktijkbegeleider).