Een disposable bierfust

Voor onze klant One Circle ontwikkelden wij de gecombineerde bier/lucht afsluiter en de constructiedelen aan de onder- en bovenkant van het fust. Door een optimale samenwerking is een product gerealiseerd waarbij functionaliteit, gewichtsbesparing en duurzaamheid hand in hand gaan.

De vraag van de klant

De KeyKeg bestaat uit een cilinder met een zak voor het bier en ruimte voor perslucht. Daaromheen zit nog een vat met een kop- en voetstuk eraan. Het is de bierafsluiting, stofafdichter, bierklep, opsluitring en handvat in één. Voor de klant produceren wij nu de afdichting van de huls en de onderdelen in de bierklep. Voor dit product zijn meer 2k spuitgietonderdelen geproduceerd dan spuitgietonderdelen met één type kunststof.

Onze uitdaging

 • Functionaliteit
 • Gewichtsbesparing
 • Duurzaamheid
 • Korte levertijd

Onze oplossing

Wij hebben de productontwikkeling steeds meer naar ons toegetrokken en met de klant meegedacht over de functie en efficiëntie van het product. Het geheim van ons concept zit in de bierklep, deze heeft nu 4 onderdelen in plaats van 14. Alle onderdelen zijn zo gemaakt, zodat het product gemakkelijk te scheiden is. Er zijn al nieuwe KeyKegs gemaakt van gerecyclede KeyKegs.

De KeyKeg heeft een unieke tapkop nodig die zorgt voor de toevoer van perslucht en uitvoer van de inhoud van de zak. Voor een andere tapkop hebben wij al een nieuwe bierfust ontwikkeld en geproduceerd. Momenteel zijn we bezig met een derde vat voor een ander veelgebruikte tapkop.

2k spuitgieten
Tijdens dit project hebben we diverse onderdelen ontwikkeld en geproduceerd met de 2k spuittechniek. Hierbij worden twee verschillende kunststoffen gelijktijdig in één matrijs gespoten. Dit bespaart tijd, omdat nabewerking of montage vaak overbodig is na productie.

De voordelen: 

 • Bier bederft niet binnen een week
 • Geen koolzuurgasflessen meer nodig
 • Gemakkelijk te monteren afsluiter die niet meer uit elkaar valt
 • Korte levertijden door ons voorraadbeheer
 • Ontzorging van assemblage
 • Creatieve engineers die meedenken met het product
 • Lichter product en dus ook goedkoper transport

Onze samenwerking

In samenwerking met de klant ontwikkelde wij de gecombineerde bier/lucht afsluiter en de constructiedelen aan de onder- en bovenkant van het fust. Door een optimale samenwerking is functionaliteit, gewichtsbesparing en duurzaamheid hand in hand gegaan. Het resultaat: een complete familie KeyKeg producten met een hoge toegevoegde waarde.

Bert Hanssen
Technisch Directeur

Al snel trok Alligator de rol van ingenieursbureau naar zich toe en kon ik grote delen van de ontwikkeling van het spuitgietwerk aan ze overlaten. Ze kennen het product bijna net zo goed als ik en het niveau van hun engineering ligt hoog. Regelmatig komen ze zelf met goede en innovatieve ideeën. Ik bespaar daardoor op engineeringskosten binnen ons bedrijf.

Over One Circle

One Circle, voorheen Lightweight Containers, is een jong bedrijf met een zeer innovatief product: de KeyKeg. Bert Hanssen, technisch directeur van One Circle, is de uitvinder van dit unieke en veel geprezen concept. De KeyKeg is een familie van eenmalige fusten voor bier, wijn en frisdrank. De KeyKeg heeft door haar hightech ontwerp en lichte gewicht grote voordelen voor horecabedrijven. Het product kent een succesvolle marktintroductie wat resulteert in jaarlijks forse groeicijfers.