Van metaal naar kunststof

De vraag was helder: ontwikkel en produceer van een metalen onderdeel, een kunststof variant. De reden? Prijs, geluidsreductie en gewichtsreductie. De grootste uitdaging hierin was de kracht en sterkte: dit moest vergelijkbaar zijn met de originele variant van metaal. De motorsport heeft tenslotte te maken met extreme condities, waarbij men moet kunnen vertrouwen op de equipment. Hiervoor hebben we dan ook, speciaal voor dit product, een eigen compound (grondstof) ontwikkeld.

Onze uitdaging

  • Hoge tolerantie, want het product wordt zwaar belast
  • Strenge eisen, zoals waterdicht en lasbestendig
  • Doorstaan van de schoktest

Onze oplossing

Het toekomstige spuitgietproduct had vele eisen. Om aan deze eisen te voldoen is onder andere de juiste materiaalkeuze een cruciaal punt. Voor de scheidingszuigers van KTM hebben we een eigen compound (grondstof) ontwikkeld, namelijk PA6+PA6.6 blend met toevoeging van het molybdeendisulfide. Deze kunststof heeft de eigenschap dat het zichzelf smeert.

Naast de scheidingszuiger hebben we ook vele andere componenten mogen vervangen voor kunststof. Verschillende producten hebben we uitgevoerd met glasvezels waardoor het eindproduct in gebruik minstens zo sterk is als de stalen of aluminium variant. Tel daarbij op dat kunststof veel lichter is: een zeer belangrijk aspect voor de prestaties van de motor. Naast gewichtsreductie hebben we ook een kostenreductie en geluidsreductie voor de klant gerealiseerd.

Een duurzame stap

Bij Alligator Plastics leggen we graag de focus op innovatie en onze ontwikkelkracht om zo kunststof spuitgietproducten beter, slimmer en duurzamer te maken. In dit kader hebben we dan ook de complexe assemblage voor de schokdempers van KTM onder de loep genomen en geoptimaliseerd middels de inzet van een cobot. En het eindresultaat spreekt voor zich: er zijn 2 handmatige handelingen komen te vervallen, er wordt gewerkt met milieuvriendelijke tape die automatisch wordt doorgevoerd, de werkzaamheden zijn ergonomischer ingericht, het productievolume per FTE is substantieel gestegen én het kwaliteitsniveau is naar een hoger niveau getild.

Onze samenwerking

Onze samenwerking is van start gegaan met workshops over metal replacement aan WP Suspension, het bedrijf dat later is opgekocht door KTM. Door onze intensieve samenwerking kunnen wij ze helpen om voorop te lopen in het ontwikkelen en produceren van/met kunststof in de motorsport. Op deze manier dragen wij bij aan hun motto ‘Ready to race’!

Over KTM

KTM-Sportmotorcycles GmbH is een Oostenrijks motorfiets-, fiets- en automerk. KTM ontwikkelt en produceert motoren en ATV’s onder de merken KTM, Husaberg, Husqvarna en GasGas.