Automatiseren in de maakindustrie

Wanneer is het interessant om dit toe toepassen? En wat is eigenlijk de meest passende oplossing als je kijkt naar de duurzame inzetbaarheid? We lichten graag toe wat er hedendaags speelt in de maakindustrie als het gaat om automatiseren.

Handjes en machines
Voorheen was het uitgangspunt veelal: machines moeten de handjes vervangen. Inmiddels is dit principe vaak achterhaalt en gaat het vooral om machines die de handjes moeten aanvullen. De techniek is veel verder en we zoeken voornamelijk toepassingen op basis van duurzame technologieën en duurzame inzetbaarheid: middels de samenwerking met cobots zoeken we naar manieren om mensen langer onderdeel te laten zijn van het arbeidsproces. Zeker de fysiek zwaardere beroepen vragen hierin om creatieve en innovatieve oplossingen.

Wanneer automatiseren?
Redenen om te automatiseren zijn voornamelijk: het aantal FTE verlagen, productie oplage verhogen en/of kwaliteitsniveau standaardiseren. Dit alles draagt bij aan je positie op de markt. Door het toepassen van automatiseringen ten tijden van een krappe arbeidsmarkt en de bijbehorende hoge lonen, kun je met slimme machines concurrerend zijn ten opzichte van productiebedrijven in het buitenland. Bovendien is dit een duurzame antwoord op de productievragen van vandaag én morgen. Een robot of cobot wordt namelijk nooit moe, ziek en zal zijn werkgever niet zomaar verlaten. Een aangename bijkomstigheid, maar neemt uiteraard niet weg dat de mens onmisbaar blijft in onze bedrijfsvoering.

One machine can do the work of 50 ordinary men.
No machine can do the work of one extraordinary man.
By Elbert Hubbard

Robots en cobots
Wat is eigenlijk het verschil tussen een robot en cobot? De term cobot betekent collaboratieve robot. Deze variant op de industriële robots zijn ontwikkeld om samen te werken met mensen. Kenmerkend is de flexibele inzetbaarheid, veiligheid en de eenvoud van instellen. Een cobot heeft ingebouwde sensoren waardoor het veiligheidsgevoel van de werknemer is gegarandeerd. Komt de cobot tijdens een beweging toch in aanraking met een medewerker? Dan stopt hij direct.

Bij een (industriële) robotarm zijn veiligheidshekwerken of omgevingsscanners verplicht om de veiligheid van de medewerkers te waarborgen. Hierdoor heeft een robot meer oppervlakte nodig dan een cobot. Een robotarm kan daarentegen over het algemeen een hogere snelheid hanteren en de payload (draagkracht) ligt hoger dan bij een cobot.

De juiste keuze
De afweging om te automatiseren en de keuze voor een robot of cobot is geheel afhankelijk van de setting en randvoorwaarden. Een cobot is over het algemeen duurder dan een robot, maar werkt minder snel. In een productiefabriek waar mensen werken, zou een cobot een hele mooie aanvulling zou kunnen zijn. Vaak is hier sprake van lagere productievolumes (hooguit 100.000 stuks per jaar) waardoor het break-event point hoog ligt. Bovendien is de huidige afzet geen garantie voor de toekomst. Daarnaast vraagt automatiseren om investeren. Daar komt bovenop dat de Product Life Cycle steeds korter wordt. Voorheen gingen machines 20 tot 30 jaar mee, maar tegenwoordig dienen machines in 2 jaar tijd te worden afgeschreven. De financiële druk is dus hoog.

Automatiseren in de maakindustrie vraagt dus om een kritische afweging, maar met de juiste onderbouwing, de juiste inzet van machines en de juiste leverancier, kan een groot voordeel worden behaald voor de lange termijn!