Je hebt een idee voor een nieuw product, maar de weg van jouw idee naar een tastbaar product kan nog best een uitdaging zijn. Hoe start je zo’n productieproces precies op? Wat is de ideale productiemethode? Wat heb je nodig van je producent? Zie daar in je oriëntatiefase maar eens antwoorden op te krijgen. In deze blogserie nemen we je mee in de stappen die essentieel zijn in dit proces. In deze eerste blog gaan we langs de eerste vragen die jij jezelf als ondernemer stelt, voordat je überhaupt op zoek gaat naar een producent.
Het is zover: het concept van je nieuwe product is eindelijk af en je gaat beginnen met produceren. Tenminste, wanneer je een producent hebt gevonden. Voordat je überhaupt een spuitgietproducent gaat benaderen, is het belangrijk om jezelf af te vragen of de manier van produceren ook past bij het product en de verwachte productieaantallen. Het is dan ook handig om jezelf de volgende vragen te stellen:
Is het een product welke je zelf of in samenwerking met iemand anders hebt bedacht?
Wanneer je een idee ergens hebt gezien of nu mogelijk inkoopt, is het altijd van belang dat je nagaat of er geen intellectueel eigendom op het artikel is vastgelegd. Het kan natuurlijk zo zijn dat je het niet zomaar mag laten produceren. Bij een zelf bedacht idee, of in samenwerking met iemand, is dit uiteraard niet het geval.
Heb je al een 3D bestand of een .step file laten maken van jouw toekomstige product?
Dit is belangrijk, gezien het feit dat dit soort bestanden de basis vormen voor het produceren van kunststof producten. Deze bestanden worden namelijk later ook gebruikt voor het matrijsontwerp, cruciaal dus! Het is dan ook altijd de eerste stap in het gehele proces. Een goede spuitgieter kan je altijd helpen met deze bestanden te maken, mits de productieaantallen die je voor ogen had zich daarvoor lenen natuurlijk. Bij lagere productieaantallen is spuitgieten misschien (nog) niet interessant en is het raadzaam om bij een ontwerpbureau langs te gaan.
Hoeveel producten verwacht je het eerste jaar of de eerste jaren nodig te hebben?
Het verwachte productieaantal heeft invloed op welke manier van produceren je kiest als ondernemer. Onze vuistregel is; hoe minder aantallen je nodig hebt, hoe minder rendabel het spuitgieten is. Wanneer je verwacht dat je minder dan 1.500 productieaantallen nodig hebt, raden we je aan om nog niet te investeren in een matrijs. Alternatieven als 3D-printen of frezen liggen dan meer voor de hand. Bij een productie tussen de 1.500 en 10.000 stuks kan het al interessant zijn om te kijken naar spuitgieten. Dit resulteert immers in minder afval en een snellere, goedkopere productie ten opzichte van 3D-printen of frezen. Mocht je in deze fase kiezen voor spuitgieten, raden we je wel aan om een aluminium matrijs te bouwen. Weliswaar een zachter materiaal, wat invloed heeft op de levensduur van de matrijs, maar een stuk goedkoper en hiermee behoud je het prijsvoordeel van het produceren en houd je de investering laag. Bij meer dan 10.000 stuks is het echt tijd om te gaan spuitgieten. Een stalen matrijs kan een flinke investering zijn, maar door de snelle en goedkope manier van produceren door spuitgieten betaald dit zich later dubbel en dwars terug.
Of je onderneming nu een start-up is of al jaren meedraait in de business: wanneer je op bovenstaande vragen een helder antwoord hebt ben je al een stuk verder richting het produceren van je eindproduct. De eerste stappen in jouw proces zijn gezet! Benieuwd of spuitgieten past bij jouw idee? Klik hier om contact met ons op te nemen.