Bij Alligator Plastics zijn we altijd op zoek naar manieren om onze productieprocessen te optimaliseren en de kwaliteit van onze spuitgietproducten te waarborgen. Een goed voorbeeld daarvan is het Poka Yoke principe wat we hebben geïmplementeerd op de werkvloer, een innovatieve denkmethode die ons helpt om fouten te voorkomen en de efficiëntie op de werkvloer te verhogen.

Wat is Poka Yoke?

Poka Yoke is een term uit het Japans die letterlijk “fouten voorkomen” betekent. Het idee achter deze aanpak is eenvoudig: door slimme hulpmiddelen en technieken te gebruiken, stimuleren we onze medewerkers dat ze al dan niet vroegtijdig fouten kunnen herkennen en deze idealiter kunnen vermijden voordat ze zich voordoen. Dit resulteert niet alleen in een veiligere en aangenamere werkomgeving, maar ook uiteindelijk in een hogere productkwaliteit.

Hoe werkt het?

Bij Alligator Plastics hebben we in het kader van Poka Yoke weliswaar geen concrete werkinstructies, maar gaat het volgens Eric Karel meer om de gedachtengoed erachter: “Met Poka Yoke stellen we onszelf eigenlijk de vraag “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze spuitgietproducties richting de nul foutmarge gaan?”. Met deze aanpak willen we de mens, onze werknemer, naar een hoger niveau tillen. Het is niet zo zeer een implementatie op de werkvloer, maar meer een implementatie tussen de oren.”

“Verbeteringen die uit Poka Yoka voortkomen kunnen dan bijvoorbeeld zijn dat de spuitgietmachine zo ingesteld wordt dat het linkerdeel van een productie na het spuitgieten op de linkerkant van de rolband terechtkomt, en de rechterkant logischerwijs op het rechterdeel van de rolband. Zo kunnen de producten gemakkelijker en sneller op de juiste manier ingepakt worden. Maar het kan ook het voortijdig vervangen van bepaalde materialen in de matrijs zijn zodat de productie in de toekomst niet stil komt te vallen, of dat daarmee kwaliteitsverlies van een product wordt voorkomen.”

Wat zijn de voordelen?

Het voordeel van Poka Yoke zit volgens Productieleider in vestiging Eindhoven Eric Karel voornamelijk in het resultaat wat ermee geboekt wordt: “Een nul foutmarge tijdens een productie is natuurlijk niet realistisch, maar door Poka Yoke te implementeren zorgen we er wel voor dat we tijdens productieruns meer tijd overhouden. Bij Alligator Plastics werken we met een bepaalde maatstaf op de werkvloer. De cyclustijd en de daaruit voortkomende aantallen per uur zit verwerkt in de kostprijs van het product. Des te meer er wordt afgeweken van de cyclustijd, des te langer de doorlooptijd van de gehele order. Door de cyclustijd serieus te nemen, is de machine weer op tijd vrij voor de geplande vervolgorders.”

Zo min mogelijk foutmarge

Bij Alligator Plastics geloven we dat de toepassing van het Poka Yoke principe ons niet alleen zal helpen om de productie te verbeteren, maar ook onze werkcultuur te bevorderen. Poka Yoke gaat immers ook over verantwoordelijkheid nemen. We zijn trots op onze medewerkers en willen hen de beste omstandigheden bieden om hun werk zo goed mogelijk uit te kunnen voeren, maar worden ze met deze methodiek ook uitgedaagd deze zelf te creëren. Met de invoering van Poka Yoke op onze werkvloer, proberen we gezamenlijk richting de nul foutmarge te gaan. Dit allemaal ten behoeven van zowel onze klanten, als Alligator Plastics.