Brengt de dop helderheid tussen plastic en kunststof?
Sinds 3 juli 2024 is het vanuit de overheid verplicht dat doppen vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen die zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Zo worden doppen op wegwerpflessen automatisch ingeleverd voor recycling en komen ze niet in het zwerfafval. In de volksmond worden de termen kunststof en plastic vaak door elkaar gehaald, maar hoe zit dit precies?
De Engelse vertaling van het woord kunststof is plastic, hierin zit dus eigenlijk geen verschil. Hoewel plastic en kunststof synoniemen van elkaar zijn, is er wel een duidelijk onderscheid in het gebruik ervan. Het verschil zit ‘m in de levensduur van plastic of kunststof producten.
Gebruik van plastic en kunststof
Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen lang en kort gebruik van de producten. Kort gebruik noemen we ook wel ‘single use plastics’, wat na kort gebruik wordt afgedankt. Dit zit vaak verwerkt in plastic verpakkingen van producten die we dagelijks gebruiken. Maar er is natuurlijk ook kunststof wat een langere periode gebruikt wordt. Denk aan plastic wat verwerkt zit in bijvoorbeeld auto’s en elektronische producten. Aan het einde van de levensduur van deze producten kan het kunststof wat hierin verwerkt is vaak gerecycled worden, om later weer verwerkt te worden in andere nieuwe producten.
In het kader van milieubelasting zijn de zogeheten ‘single use plastics’ veelal de boosdoener. Zo staan flessen, doppen en deksels op #1 van de top 5 zwerfafval volgens de Europese Commisie. Kunststof wat verwerkt is in bijvoorbeeld auto’s komen logischerwijs minder snel in de natuur terecht.
Duurzame voordelen
Het gebruik van plastic is dus niet per definitie nadelig. Het verwerken van kunststof in producten heeft juist vele voordelen. Denk aan het feit dat kunststof zorgt voor onder andere energiebesparing bij productie, ten opzichte van metalen onderdelen. Ook heeft het gebruik van kunststof voordelen voor de medische wereld. Zo kunnen er bijvoorbeeld protheses op maat gemaakt worden en worden er contactlenzen en brillenglazen gemaakt met behulp van kunststof. Bovendien heeft het lichte gewicht van kunststof een positief effect op de uitstoot van transporten. Kortom: we kunnen stellen dat kunststof juist enorm duurzaam is.
Hopelijk brengt de commotie rondom de vastzittende dop meer duidelijkheid over het verschil tussen plastic en kunststof. Want bij Alligator Plastics geloven we óók in duurzaam gebruik van plastic. Juist voor onze samenleving en onze planeet.