Spuitgietmatrijs / Spuitgietmal - Alligator Plastics
Spuitgietmatrijs header

Spuitgietmatrijs

Hoogwaardig gereedschap voor constante kwaliteit 

Spuitgietmatrijs

Hoogwaardig gereedschap voor constante kwaliteit

Spuitgietmatrijs

Wat is een spuitgietmatrijs?

Een spuitgietmatrijs, ook wel spuitgietmal genoemd, wordt gebruikt om kunststof(fen) te vormen tot een eindproduct.

Matrijzen hebben een holte, een caviteit. Dit is de contravorm, het negatief, van het eindproduct. Door middel van spuitgieten wordt het kunststof in vloeibare vorm de spuitgietmatrijs gespoten en vervolgens afgekoeld tot een vormvast product. Het product wordt uit de matrijs gestoten en koelt verder af. Tijdens dit proces krimpt het product nog tot het zijn definitieve productvorm met de juiste maatvoering krijgt. Het resultaat is een hoogwaardig product van kunststof dat voldoet aan de gestelde eisen. Een matrijs kan enkelvoudig of meervoudig zijn. Bij een enkelvoudige spuitgietmatrijs wordt één product per cyclus (inspuiting) geproduceerd. Met een meervoudige matrijs is het mogelijk om tientallen tot honderden producten tegelijk te produceren in slechts één spuitgietcyclus. De productie output wordt zo significant vergroot.

Matrijs Alligator Plastics

Duurzame spuitgietmatrijzen

Een matrijs verwerkt, afhankelijk van de cyclustijd, tot meer dan 8.000 inspuitingen per 24 uur. Ook na drie jaar moeten er nog steeds producten met exact de juiste maatvoering uit voort komen. Een kwalitatief hoogwaardige matrijs is dus essentieel voor een stabiel proces. Elke matrijs is uniek en volledig volgens vooraf vastgestelde specificaties vervaardigd. Het ontwerp en de materiaalkeuze hangt onder andere af van het soort kunststof dat ingespoten wordt (of bij 2k spuitgieten de verschillende kunststof granulaten), de productvorm, de wanddikte, de temperatuur waarmee wordt ingespoten en de meervoudigheid van de matrijs. De engineers van Alligator Plastics werken intensief samen met zorgvuldig geselecteerde matrijzenbouwers en configureren voor uw product de best passende matrijs.

Spuitgietproces en cyclustijden

Het spuitgietproces doorloopt achtereenvolgend verschillende fasen.

  • Via een vulopening wordt de kunststof, het granulaat, in de schroefcilinder aangevoerd.
  • Middels een schroef wordt het granulaat, na verwarming via een spuitmond onder hoge druk in de matrijs gespoten.
  • De gesmolten kunststof vult de matrijsholten in de spuitgietmachine.
  • Via koelleidingen wordt de matrijs onder constante of progressieve druk gekoeld, totdat de matrijs volledig gevuld en de kunststof gestold is.
  • De machine trekt beide matrijsdelen uit elkaar, waarna het product of de producten worden uitgenomen met een robot of gelost op een lopende band
  • De matrijs wordt weer gesloten en is gereed voor de volgende inspuiting


Deze stappen vormen samen één spuitgietcyclus. Een cyclus duurt, afhankelijk van de wanddikte en de grootte van het product, doorgaans tussen de 10 en 90 seconden. Een meervoudige matrijs kan de productie output aanzienlijk verhogen.

Onze engineers adviseren u graag over de best passende oplossing voor uw product.

arrow_drop_up arrow_drop_down