Nieuwe techniek in spuitgietoplossingen: flexibele elektronica
arrow_drop_up arrow_drop_down
4 september 2018 

Nieuwe techniek in spuitgietoplossingen: flexibele elektronica

Er komt een ontzettend spannende techniek aan: flexibele elektronica in spuitgietproducten. Deze technologie maakt het mogelijk om elektronica op een flexibele drager direct in een spuitgietproduct te verwerken. Kunststof producten krijgen zo een elektronisch aanraakgevoelig oppervlak, zijn volkomen hygiënisch en kunnen in elke 3D-vorm worden gemaakt. Ideaal voor bijvoorbeeld home electronics, de automotive en medische industrie. Alligator Plastics zet fors in op deze innovatie. We zijn er nog niet, maar we zijn wel goed op weg.

Het printen van elektronische circuits en het plaatsen van chips en componenten op een flexibele film is niet nieuw. Wat ook al gebeurt is het verwerken van deze flexibele elektronica in een vacuümgevormde plaat kunststof. Het resultaat is een kunststof product met een elektronisch aanraakgevoelig oppervlak. ‘Dat is mooi, maar het heeft beperkingen’, zegt Alessandro Fenu, manager engineering van Alligator Plastics. ‘Vanwege de vacuümvormtechniek kan het product nooit volledig 3D zijn en moet het altijd worden nabewerkt. Ook kun je niet elke soort kunststof gebruiken, leent de techniek zich niet voor serieproductie en kun je er geen functies zoals schroefverbindingen en kliksystemen in verwerken.’ Samen met zijn team zet Alessandro extra vaart achter een innovatie die voor de techwereld zeer aantrekkelijke nieuwe mogelijkheden biedt: flexibele elektronica in spuitgietproducten.

Vormvrijheid

Het grote verschil met vacuümvormen is dat met spuitgieten vrijwel elke 3D-vorm kan worden gerealiseerd. De flexibele film met elektronica wordt in een matrijs gelegd, waarna het kunststof product eromheen wordt gevormd door middel van spuitgieten. Het spuitgietproduct met geïntegreerde elektronica rolt kant-en-klaar van de lopende band af en hoeft in principe niet te worden nabewerkt. Alessandro: ‘Het product heeft geen bewegende delen en geen knoppen waar stof of vuil in kan dringen. Je hebt één gesloten product waarachter elektronica zit verstopt. Het is makkelijk schoon te houden, dus compleet hygiënisch, er kan weinig kapot gaan tijdens het gebruik, je kunt vrijwel elke soort kunststof gebruiken én je hebt complete 3D-ontwerpvrijheid. Deze technologie is ontzettend veelbelovend.

Uitdagingen

Alligator werkt hard aan de ontwikkeling van deze technologie tot een ‘produceerbaar proces’. ‘Tijdens het spuitgieten komt er veel grotere druk op de flexibele elektronica te staan dan bij vacuümvormen’, aldus Alessandro. De komende tijd zullen tests moeten uitwijzen of de elektronica die druk kan weerstaan. ‘Wij hebben veel ervaring in innoveren, maar we willen zeker niet de indruk wekken dat het ons zomaar even lukt. Wel zien we deze innovatie als een enorme uitdaging en kans. Daarom werken we graag samen met andere techbedrijven en producenten om deze techniek samen in praktijk te brengen. We hebben al een partnership met onder andere Quad Industry, specialist in flexible electronics. Maar ik kan me ook voorstellen dat een producent van medische apparatuur, bedrijven in de automotive of in een andere bedrijfstak ideeën hebben hoe ze deze innovatie voor hun producten zouden willen benutten. Wij zijn geïnteresseerd in elk goed idee. Dus kom maar op’, aldus Alessandro.

De belangrijkste voordelen op een rij:

  1. Licht van gewicht en dun
  2. Grote ontwerpvrijheid
  3. Vermindering aantal onderdelen en dus processtappen
  4. Meervoudige sensorintegratie

In de animatievideo geven wij u een indruk van de praktische mogelijkheden die deze technologie te bieden heeft. Uiteraard zijn vele varianten hierop mogelijk. Dit innovatieproject voeren wij uit met enkele van onze partners: Quad Industry, specialist in flexible electronics en Plastica, specialist in vacuümvormtechniek.

Wij vertellen u graag meer over deze technologie en de mogelijkheden hiervan voor uw producten. Neem voor meer informatie contact met ons op.