Page content

article content

Nieuwe 700-tonner vergroot productiecapaciteit

Size matters. Daarom is het fijn als je een spuitgietmachine hebt die een grote sluitkracht heeft en hogere ‘voudigheden’ aan kan. Met trots neemt Alligator Plastics binnenkort de nieuwe Engel 700-tonner in gebruik. Door tijd- en kostenvoordelen is dit ook goed nieuws voor klanten met grotere series.

Onderdeel van uitbreiding

De aankoop van de nieuwe spuitgietmachine is onderdeel van de totale uitbreiding en herinrichting van Alligator Plastics in Eindhoven. Eind vorig jaar kochten we het pand aan de Hoppenkuil 16, dat direct naast ons bestaande pand op nummer 14 ligt. Het nieuwe pand van 3500 m2 wordt compleet magazijn. Het magazijn in het bestaande pand wordt bij de productie getrokken, waardoor nummer 14 vrijwel geheel productieruimte wordt. In die ruimte staat sinds begin dit jaar ook de nieuwe spuitgietmachine. Deze wordt over enkele weken in gebruik genomen.

Grootste machine met hoge sluitkracht

Ruud van Nunen is manager operations op de Alligator-locatie Eindhoven. Hij kijkt ernaar uit om de nieuwe machine aan het werk te zien. ‘De machine is van Oostenrijkse makelij: merk Engel, type duo 5160/700. Vooral het cijfer 700 is van belang. Dit betekent dat de machine een matrijs kan dichthouden met een sluitkracht van 700 ton. Hiermee is het tegelijk onze krachtigste machine. Al onze andere spuitgietmachines hebben een sluitkracht van 25 tot 650 ton.’ De hoge sluitkracht betekent dat de machine grotere, zwaardere of meer producten tegelijk kan produceren. ‘We kunnen er onder 2000 bar druk 3 kilo kunststof in injecteren. Dit is een flinke hoeveelheid. Het betekent bijvoorbeeld dat we van een bepaald product niet 8 stuks, maar 16 stuks tegelijk kunnen produceren’, aldus Ruud.

sluitkracht 700-tonner

Tijd- en kostenvoordelen

Het produceren van meer aantallen in één slag noemt Ruud: hogere voudigheden. ‘We spreken ook over meervoudige matrijzen, waarmee we bedoelen dat er meerdere producten in één matrijs kunnen worden gemaakt. Dit brengt tijd- en kostenvoordelen met zich mee, waardoor onze nieuwe 700-tonner bij uitstek geschikt is voor grotere series. De machine is bovendien compact, zodat we de nieuwe productieruimte optimaal kunnen benutten. Een ander voordeel is dat we de schroefcilinders snel kunnen wisselen, waardoor we binnen een uur producten met een andere kunststof kunnen produceren. Ook dit is goed nieuws voor onze klanten, omdat we veel minder hoeven te doen om een machine te reinigen.’

Energiebesparing

Bij de aanschaf van de machine heeft Alligator Plastics ook op energieverbruik gelet. ‘Het is een hybride machine, grotendeels elektrisch’, zegt Ruud. ‘De vroegere hydrauliekpompen draaiden altijd en verbruikten veel energie. De nieuwe elektrisch aangedreven servo-pomp staat stil als er geen beweging nodig is en verbruikt dan ook geen energie. Het past bij onze roadmap voor energiebesparing.’

Symbool voor groei

De nieuwe 700-tonner zit nu in de zogenaamde opstelfase. Ruud: ‘De koeling wordt nu aangesloten, de stroomvoorziening wordt aangelegd en onder andere de transportband en 6-assige robot worden erbij geïnstalleerd. Daarna gaan we proefspuiten.’ Inmiddels hebben ook de Alligator-operators een opleiding voor de nieuwe machine gevolgd. ‘De 700-tonner is bij lange na niet de grootste spuitgietmachine die je kunt kopen, maar het is wel onze krachtigste machine ooit. Samen met de herinrichting van onze locatie in Eindhoven is de machine een mooi symbool voor alweer een belangrijke mijlpaal in de voortdurende groei van Alligator Plastics’, aldus Ruud.

Lees meer over de uitbreiding van onze locatie Eindhoven.
Lees meer over onze roadmap voor energiebesparing.