Kunststofvervuiling ‘in a nutshell’, wat doen we eraan? - Alligator Plastics
arrow_drop_up arrow_drop_down
20 juli 2018 

Kunststofvervuiling ‘in a nutshell’, wat doen we eraan?

We hebben zo’n 100 jaar geleden ontdekt dat het mogelijk is om uit aardolie kunststof te vergaren. Plastic is veranderd van revolutionair materiaal naar afval. Kurzgesagt heeft hier een animatievideo over gedeeld. Deze is onderaan dit bericht te vinden. De video gaat over plastic vervuiling, hoe dit ontstaan is en wat we ertegen kunnen doen. Alligator Plastics draagt ook graag haar steentje bij!

Hoe ontstaat kunststof vervuiling?

Omdat synthetische (kunstmatige) kunststoffen zo duurzaam zijn, kost het tussen de 500 en 1000 jaar om af te breken. Dit sterke materiaal wordt vaak gebruikt voor producten die bedoeld zijn om weg te gooien, zoals verpakkingsmateriaal. 40% van kunststoffen wordt gebruikt voor verpakkingen.

Wat gebeurt er met dit afval? 9% wordt gerecycled, 12% verbrand en 79% ‘zwerft rond’.

Waarom verbannen we dan geen kunststoffen?

Kunststoffen kunnen niet zomaar verbannen worden. Een alternatief inzetten voor kunststof betekent niet dat dit meteen een verbetering is. Sommige stoffen hebben op een andere manier meer invloed op het milieu dan kunststoffen. Er is dus (nog) geen goed alternatief gevonden voor kunststof.

Neem bijvoorbeeld een katoenen tas als alternatief voor een plastic tas. Je zou zeggen dat dit veel milieuvriendelijker is. Bij de productie van een katoenen tas wordt echter zoveel meer CO2 uitgestoten dan bij een plastic tas. Je zou dan een katoenen tas maar liefst 7100 keer moeten gebruiken, voordat het een lagere impact heeft op het milieu.

Voor sommige kunststof oplossingen zijn ook nog geen alternatieven. Voedsel bijvoorbeeld moet lang houdbaar blijven. Het wordt vervoerd, blijft een tijd in de supermarkt liggen en ligt in onze koelkasten of voorraadkasten te wachten om opgegeten te worden. Plastic verpakkingen is nog steeds de beste manier om voedsel langer goed te houden. Hierdoor vermijden we onnodig afval.

Kunststof vervuiling

Plastic vervuiling is een gecompliceerd probleem. Het is belangrijk om er wereldwijd aandacht voor te hebben waarbij ieder zijn verantwoordelijkheid neemt. Samen kunnen we kunststof vervuiling tegen gaan. Wat kunt u bijvoorbeeld zelf doen:

 • Zeg nee tegen rietjes
 • Doe uw boodschappen met uw eigen herbruikbare boodschappentas
 • Gebruik een hervulbaar waterflesje
 • Kies producten zonder of met minder verpakkingsmateriaal
 • Vermijd producten met microplastics
 • Gooi geen plastic afval in de natuur
 • Draag bij aan recycling door uw afval zorgvuldig te scheiden

Onze oplossing: kunststof recycling

Wij motiveren onze klanten voortdurend om recycling toe te passen op hun producten. Voor het hergebruiken van kunststoffen zijn diverse mogelijkheden en technieken. Wij hebben de kennis in huis om onze klanten hierbij te helpen en om de juiste keuze te maken. Wij zijn al bezig met het minimaliseren van plastic afval in onze fabrieken, door onder andere:

 • Kunststof te hergebruiken aan de machines waar mogelijk
 • Het kleine beetje afval rechtstreeks naar recyclefabrikanten te sturen
 • Ons in te zetten voor Rethink
 • Samen met onze klanten te onderzoeken naar recyclemogelijkheden voor hun producten; Deze mogelijke opties en inzichten nemen we al mee tijdens de productontwikkeling
 • Tijd en energie in onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten te steken op het gebied van recycling

Kunststof biedt echter vele mogelijkheden. Het materiaal is onder andere enorm sterk, lichter, goedkoper en het biedt een grotere ontwerpvrijheid. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van kunststof spuitgieten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.