Kunststof verchromen of metalliseren - Alligator Plastics
arrow_drop_up arrow_drop_down

Kunststof verchromen of metalliseren

De kracht van kunststof met het uiterlijk van metaal

Kunststof metalliseren

Het metalliseren van kunststof is het aanbrengen van een laagje metaal op een kunststof onderdeel. Hiermee krijgt uw product een fraaie metalen uitstraling, terwijl het de voordelen van kunststof behoudt. De meest gebruikte vorm van metalliseren is kunststof verchromen.

Het metalliseren van kunststoffen is lastig, want metalen hechten per definitie niet aan kunststof. Daarom is deze methode echt werk voor specialisten. Om deze reden metalliseren wij kunststof altijd samen met een galvanisch bedrijf als partner. Zo leveren wij een product van uitstekende kwaliteit met de door u gewenste oppervlaktebehandeling.


Welke soorten kunststof zijn geschikt?

Er zijn meerdere soorten kunststof die geschikt zijn voor het metalliseren. ABS (acrylonytrilbutadieenstireen) is hiervan het meest geschikt. Een alternatief is een mengsel van ABS en PC (polycarbonaat) of andere mengsels waarin ABS is verwerkt. Alleen dergelijke gemodificeerde ABS-types kunnen voor het metalliseerproces worden gebruikt, omdat ze hier speciaal voor zijn ontwikkeld. Dus niet ieder type ABS is geschikt.

De uitdaging

Het metalliseren of verchromen van kunststof heeft meerdere uitdagingen, waaronder:

1. De hechting tussen het kunststof en de gekozen laag metaal;

2. Spanningsloos spuitgieten en het voorkomen van lijnen of strepen in het eindproduct door vloeilijnen.


Spanningen in het eindproduct hebben invloed op het eindresultaat. Vloeilijnen zijn hiervan een voorbeeld. Vloeilijnen ontstaan wanneer het product bijvoorbeeld een opening heeft. Een opening verhindert een gelijkmatige stroming van de gesmolten kunststof tijdens het spuitgietproces. Achter de opening vloeit de kunststof samen, waardoor een soort naad ontstaat, een vloeilijn. Dit zorgt voor spanningen in het product, waardoor het chroom niet glad hecht aan het oppervlak. Voorbeeld B in de afbeelding hieronder laat dit zien.Het uiterlijk van de oppervlaktebehandeling, zoals kunststof verchromen, is dus afhankelijk van de hoeveelheid spanning die tijdens het spuitgieten ontstaat. Tijdens het productontwerp houden we hier rekening mee. Simulatieprogramma’s helpen ons het eindresultaat te optimaliseren.

Hoe werkt het?

Voor het proces van metalliseren gebruiken we een etsbad. Het product moet een tijdje weken, zodat de butadieen (de B in ABS) in het kunststof wordt aangetrokken door het ets en zich aan de buitenkant van het product hecht. Dit materiaal lost uiteindelijk op in het etsbad en zorgt voor hele kleine inhammen in het product.

 

De vervolgstappen zijn afhankelijk van het soort metaal dat u wilt gebruiken voor het metalliseren van uw kunststof product. Het kunststof product wordt vervolgens in een bad van het gewenste soort metaal gelegd. Door middel van stroom hecht het materiaal aan het productoppervlak, voornamelijk in de inhammen die in het etsbad zijn ontstaan. Wij gebruiken daarom het liefst een ABS kunststof met een hoog butadieengehalte, voor een optimaal resultaat

 

Tijdens het productontwerp wordt al nagedacht over een strategisch ophangpunt waar de stroom door uw product wordt geleid. Deze plek heeft kans op kleine beschadigingen.

De oplossing: spanningsloos spuitgieten

Weet u al dat u een product wilt laten verchromen na productie? Geef dit dan al vóór de start van het ontwikkelingsproces aan. Wij ontwerpen het product en richten het spuitgietproces zodanig in, dat er zo min mogelijk spanning in uw product ontstaat. Ook houden we rekening met alle andere relevante zaken. Een belangrijk doel bij spuitgieten is het voorkomen van spanningen en vloeilijnen in het product. Mochten we vloeilijnen niet kunnen ontwijken, dan zorgen wij dat het product optimaal wordt gepositioneerd. Op deze manier houden we het zichtdeel vrij van oneffenheden.

 

De voordelen van het verchromen van uw kunststof product:
  • Uw product krijgt een fraaie ‘metal-look’
  • Uw product wordt elektrisch geleidend (of elektrisch afschermend/ESD)
  • Kunststof is goedkoper én lichter dan metaal en u behoudt dezelfde visuele aspecten

Kunststof metalliseren en kunststof verchromen

Wat is het verschil tussen kunststof verchromen en het metalliseren van kunststof?

Kunststof metalliseren is de verzamelnaam voor de techniek om een metaallaag aan te brengen op een kunststof onderdeel of product. Kunststof verchromen is de meest gebruikte behandeling van metalliseren. Wij bieden u de mogelijkheid om uw product te laten metalliseren met hoogglans chroom, mat-chroom, zilver, goud en andere metaalsoorten.

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van kunststof metalliseren en kunststof verchromen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag met de juiste materiaalkeuzes voor uw product.

Producten nabewerken

Producten nabewerken

Kunststof ultrasoon lassen

Kunststof ultrasoon lassen

Kunststof bedrukken

Kunststof bedrukken

Assemblage

Assemblage