Kunststof ultrasoon lassen - Alligator Plastics
arrow_drop_up arrow_drop_down

Kunststof ultrasoon lassen

Twee (kunststof) producten samensmelten, zonder verlies van kwaliteit

Kunststof ultrasoon lassen

Twee (kunststof) producten samensmelten, zonder verlies van kwaliteit

Het ultrasoon lassen van kunststof wordt gebruikt om een component op of in een kunststof product te lassen. Hierdoor ontstaat een goede hechting tussen beide materialen en heeft uw kunststof product geen spanningen, waardoor het niet kan gaan uitzetten. Bij het ultrasoon lassen van kunststof onderscheiden wij twee methoden: ultrasoon lassen en ultrasoon inserteren. Bij het ultrasoon lassen is het belangrijk dat we tijdens het ontwikkelingsproces van uw product al rekening houden met deze techniek. Er moet namelijk een kunststof lasgeometrie op uw product worden aangebracht. Deze lasgeometrie versmelt tijdens het lassen en beschermt de geometrische vorm van uw product.

Ultrasoon lassen

Ultrasoon lassen gebeurt met een zeer hoogfrequente trilling. Voor dit proces zijn een converter, booster, sonotrode en een mal nodig. Voor elk product zijn de sonotrode en de mal uniek. De mal houdt het product stil en de sonotrode positioneert de te lassen component precies op of in uw product. De sonotrode ‘transporteert’ de trilling naar het productoppervlak. 
Bij de keuze voor ultrasoon lassen moet u rekening houden met de lasbaarheid van het soort kunststof en de kunststof lasgeometrie die uitsteekt op uw product. Niet alle soorten kunststoffen zijn lasbaar. Wij hebben hiervoor de kennis in huis en helpen u graag. Wij zorgen ervoor dat het juiste materiaal voor uw product wordt ingezet met correcte lasgeometrie-afmetingen.

Ultrasoon inserteren

Ultrasoon inserteren is eigenlijk het persen van metaal in kunststof, maar dan met hoogfrequente trillingen. Zonder deze trillingen ontstaat er spanning in uw product en kan het na enige tijd gaan vervormen. De trilling zorgt ervoor dat het kunststof smelt en er een spanningsvrije verbinding ontstaat tussen het kunststof product en de insert (de in te voegen component). Daarom adviseren wij om ultrasoon inserteren toe te passen in plaats van warm of koud inpersen.
Hoe het werkt

Voor dit proces zijn, net als bij ultrasoon lassen, een converter, booster, sonotrode en mal nodig. De sonotrode en mal zijn afgestemd op uw product. Het is belangrijk dat het metaal dat wordt geïnserteerd een knurl heeft. Een knurl heeft namelijk een patroon van kleine richeltjes waar het gesmolten kunststof in gaat zitten. Hoe meer richeltjes, des te beter de hechting over het algemeen is.

Zodra het metaal de kunststof raakt, start de machine met trillen. Hierdoor smelt een deel van het kunststof dat met de trillingen in aanraking komt, zodat het om de metalen insert heen smelt en goed hecht om de knurl. Deze methode voorkomt spanning in uw kunststof product. Ook zet het niet uit.

 

Wilt u weten wanneer en hoe ultrasoon lassen of inserteren een goede oplossing is voor uw product? Neem dan contact met ons op.
Producten nabewerken

Producten nabewerken

Kunststof verchromen

Kunststof verchromen

Kunststof bedrukken

Kunststof bedrukken

Assemblage

Assemblage