Page content

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn kunststof deeltjes die kleiner zijn dan 5 millimeter. Deze minuscule deeltjes ontstaan na verloop van tijd door slijtage of afbreuk, of ze zijn al gemaakt als microplastics.

Sommige worden gebruikt in cosmetica en tandpasta, maar de meeste microplastics komen van drijvend afval in de zeeën en oceanen. Omdat deze kunststof producten constant aan UV-straling worden blootgesteld, brokkelt het langzaam af tot kleinere stukjes.
Microplastics zijn gevonden in honing, zeezout, bier, leidingwater en in huisstof.

Microplastics en microbeads

Microplastics worden ook wel eens in cosmeticaproducten gestopt, waarin ze microbeads worden genoemd. Het verschil is dat microbeads opzettelijk zijn gemaakt om in gezondheids- en schoonheidsproducten verwerkt te worden. Microplastics ontstaan voornamelijk uit kunststof producten die in de zeeën en oceanen terecht zijn gekomen. Deze producten laten na verloop van tijd kleine kunststof deeltjes los, de microplastics.

Gevolgen

Microplastics komen vanuit het doucheputje in het rioolwater terecht, vissen zien microplastics als eten of krijgen het anderszins via de oceaan binnen en belanden op deze wijze ook op ons bord. Kortom, ze zijn een groot probleem en lastig weg te krijgen.

Wilt u meer weten over microplastics? Neem dan contact met ons op.