Page content

Wat kost spuitgieten?

Wat kost spuitgieten?

Wat het laten produceren van een spuitgietproduct kost is geen eenduidig antwoord op te geven. Dit komt omdat er verschillende factoren zijn die uiteindelijk bepalen wat de spuitgietkosten, of beter gezegd, investering dient te zijn om tot een gewenst product te komen. In dit artikel gaan we in op wat deze factoren zijn en wat voor invloed ze hebben op de uiteindelijke spuitgietinvestering.

De voornaamste factoren zijn:

  • Spuitgietmatrijs
  • Kunststof materiaal
  • Man- en machinebezetting
  • Overig investeringen

Spuitgietmatrijs
Om te kunnen spuitgieten is er een matrijs nodig. De prijs voor een matrijs kan beginnen bij ongeveer €3.000,- en kan oplopen tot wel meer dan €150.000,-. De kosten zijn afhankelijk van het product en de klantwens.

Een matrijs wordt gemaakt van gehard staal of aluminium, waarbij aluminium de goedkopere optie is qua matrijskosten. Echter betekent dit niet dat dit ook altijd de meest voordelige keuze is. Een matrijs van gehard staal slijt minder snel, is hierdoor duurzamer en heeft een veel hogere shotgarantie. Bij Alligator Plastics maken we uitsluitend gebruik van gehard stalen matrijzen met een minimale shotgarantie van 250.000 shots. Een volgende factor die meespeelt bij de matrijs kosten is de complexiteit van de matrijs; zijn er bijvoorbeeld schuiven nodig om het product goed te laten lossen? of is er een hoge nauwkeurigheid vereist voor het kunststof product?  Soms zijn dit ook de aspecten waarop kosten bespaard kunnen worden. Samen met een kunststof specialist kan er gekeken worden naar of een product zodanig aangepast kan worden dat het voldoet aan de gestelde eisen én of er middels slimme aanpassingen kosten kunnen worden bespaart.

Verder zijn er factoren waar in eerste instantie in geïnvesteerd dient te worden, maar die afhankelijk per project ook kunnen leiden tot flinke besparingen. Goede voorbeelden zijn een hotrunnersysteem en een meervoudige matrijs. Welke voordelen een meervoudige matrijs of een hotrunnersysteem kan opleveren komen we later op terug.

Kunststof materiaal
het materiaal dat gebruikt wordt hangt af van de eisen waaraan het kunststof product moet voldoen. Op basis hiervan wordt er gekeken naar welk materiaal geschikt is voor de gewenste toepassing. De kosten van het materiaal kunnen sterk verschillen, de kiloprijs per materiaal kan variëren van €0,95 tot wel meer dan €50,-.  Je kan je dus voorstellen dat het materiaal grote invloed heeft op de productprijs. Eerder genoemde hotrunnersysteem kan een kostenbesparende oplossing zijn. Bij het spuitgieten ontstaat er een aanspuiting, welke over het algemeen gerecycled wordt. Deze aanspuitingen worden per materiaalsoort verzameld en door een externe partner verwerkt tot bruikbaar regeneraat.  Met een hotrunnersysteem voorkom je dat er een aanspuiting ontstaat én dus materiaal weggegooid dient te worden. Een hotrunnersysteem is een investering, maar resulteert wel in een lagere productprijs. Dit maakt dat bij afname van voldoende aantal stuks dit zich terug verdient.

Man- en machinebezetting
De kosten voor de man- en machine bezetting wordt bepaald door de cyclustijd. En de cyclustijd wordt weer voornamelijk bepaald door de wanddikte en oppervlakte van een product. De cyclustijd per product kan soms verkort worden door slimme aanpassingen te doen aan het product of de matrijs.

Een prijsbepalend element is de voudigheid van een matrijs. Bij alligator Plastics maken wij  bijvoorbeeld gebruik van matrijzen met een voudigheid tussen 1 en 256. Een hogere voudigheid, hierbij worden in één cyclus meerdere producten geproduceerd, van een matrijs brengt ook hogere investeringskosten met zich mee, maar resulteren ook in substantieel lagere productprijs. Zeker bij grote series (50.000+) is dit interessant en kostenbesparend.


Overige investeringen
Verder zijn er nog investeringen die afhankelijk zijn van de vraag van de klant en de gewenste product. Zo is het vaak noodzakelijk om een product spuitgietbaar te maken. Specialistische kennis over het ontwikkelen van een spuitgietproduct is hierbij erg van belang. Hiervoor beschikken wij over een engineersafdeling die instaat is om op basis van een idee, schets of volledig uitgewerkt tekening, een spuitgietbaar product te ontwerpen. Verder kan het zijn dat je als klant specifieke verpakkingswensen hebt of dat jouw product geassembleerd of na-bewerkt dient te worden.

Wat kost jouw product?
Benieuwd naar welke investering vereist is om jouw spuitgietproduct te realiseren? Neem dan contact met ons op. Wij kijken graag samen met jou naar hoe we het product beter, slimmer en efficiënter kunnen maken.