Wat is spuitgieten en hoe werkt het - Alligator Plastics

Wat is spuitgieten?

Spuitgieten is onze expertise, maar hoe werkt spuitgieten precies en wanneer kiest u voor deze techniek?

Spuitgieten wordt toegepast met diverse soorten kunststoffen. Deze productiemethode zorgt ervoor dat het kunststof in de gewenste vorm wordt geproduceerd. Het is de meest voorkomende productiemethode van thermoplasten. Het resultaat van deze techniek is een kunststof product met een zeer nauwkeurige vorm. Deze producten hebben geen of nauwelijks nabewerking nodig.

Spuitgieten is een discontinu proces. Onder invloed van temperatuur en hoge druk wordt vorm gegeven aan thermoplastische kunststof(fen). Deze vormgeving vindt plaats in een matrijs, die een holte met de gewenste vorm bevat, een soort mal dus.

Voordelen spuitgieten

Spuitgieten met kunststoffen heeft vele voordelen. Er zijn erg veel soorten kunststoffen met elk hun eigen specifieke materiaaleigenschappen. Dit biedt oplossingen voor diverse vraagstukken. Spuitgieten biedt de volgende voordelen:

  • Snel produceren van grote aantallen (massafabricage)
  • Veel vrijheid in het productontwerp
  • Relatief goedkope productiemethode bij voldoende aantallen
  • Producten hebben vrijwel geen nabewerking nodig
  • Lichte en sterke materialen
  • Kunststoffen zijn gemakkelijk in te kleuren
  • Kunststof producten zijn eenvoudig schoon te maken en ze roesten en rotten bijvoorbeeld niet

Mogelijkheden spuitgieten

Spuitgieten is uitermate geschikt voor efficiënte productie. We plaatsen namelijk eenvoudig een robot bij een spuitgietmachine die zorgt voor een efficiënt verloop van het spuitgietproces. Na het spuitgieten haalt deze robot bijvoorbeeld het product uit de matrijs, controleert het op fouten met behulp van camera’s, voert nabewerkingstechnieken uit en verpakt ze voor u. Een manarm proces met constante hoogwaardige kwaliteit.

Ontdek uw mogelijkheden met deze productiemethode en neem contact met ons op.

arrow_drop_up arrow_drop_down