Page content

Wat is een hotrunnersysteem?

Een hotrunnersysteem is een verwarmde transporteereenheid voor gesmolten kunststof. Het systeem wordt aangebracht in een spuitgietmatrijs. Het hotrunnersysteem zorgt ervoor dat de gesmolten vloeibare kunststof, die naar de productholte(s) wordt vervoerd, verwarmd blijft. De kunststof krijgt tijdens korte productiepauzes dus niet de kans om in de aanvoerkanalen te stollen. Hierdoor wordt veel productieafval voorkomen bij het spuitgieten.

Hoe werkt een hotrunnersysteem?

Normaal bevat een matrijs diverse kanalen, die lopen vanaf de spuitmond van de spuitgietcilinder tot het begin van de productholtes in de matrijs. Deze kanalen worden bij elke spuitgietcyclus gevuld met warme vloeibare kunststof, die onder grote druk in de productholtes wordt gespoten. Omdat deze kanalen in een traditionele matrijs niet zijn verwarmd, stolt de kunststof bij productiepauzes en storingen. Bij elke spuitgietcyclus ontstaan dus gestolde aanspuitingen: materiaal uit de kanalen dat als productieafval moet worden weggegooid of waar mogelijk wordt herverwerkt.

Bij de keuze voor een hotrunnersysteem wordt de standaard aanspuitbus in de matrijs vervangen door een verwarmde aanspuitbus. In plaats van de standaard kanalen worden een hotrunnerbalk en diverse hotrunnertips in de matrijs geboord en aangebracht. Het hele systeem wordt verwarmd, tot aan het puntje van de aanspuiting toe. Zo houdt het hotrunnersysteem de kunststof in de kanalen op temperatuur, waardoor het niet stolt. De kunststof vloeit soepel door het hotrunnersysteem en al het materiaal wordt optimaal gebruikt. Er gaat vrijwel niets verloren.

Wanneer raden wij een hotrunner aan?

Een matrijs met een hotrunner is niet goedkoop, maar kan u uiteindelijk veel geld- en tijdwinst opleveren. Ten eerste vanwege de materiaalbesparing. Die besparing is vaak groter dan u denkt. Bijvoorbeeld: een klein spuitgietproduct bestaat uit slechts een kleine hoeveelheid kunststof. Er is echter een veelvoud aan kunststof nodig om het materiaal door alle kanalen te leiden. Als de kunststof bij een traditionele matrijs in de kanalen stolt gaat dit materiaal verloren. Het verlies wordt nog groter als er meerdere producten in dezelfde matrijs worden gemaakt. Het hotrunnersysteem zorgt ervoor dat de kunststof blijft verwarmd, zodat vrijwel al het materiaal kan worden gebruikt. Dit systeem betaalt zich dus zeker terug bij grote series producten of dure typen kunststof.

Voordelen van een hotrunnersysteem

Doordat er nauwelijks afval ontstaat hoeft uw materiaal niet te worden gerecycled. Ook dit levert winst voor het milieu en uw portemonnee op. Bij gebruik van een hotrunnersysteem zijn meestal ook geen nabewerkingen nodig op uw producten. Met een traditionele matrijs kan er op de plek van de aanspuiting kunststof op het spuitgietproduct achterblijven. Dit moet door middel van een nabewerking worden weggewerkt. Bij gebruik van een hotrunnersysteem is een kunststofresidu meestal niet aanwezig. Daarnaast wordt de spuitgietcyclus bij het gebruik van een hotrunnersysteem vaak korter. De aanspuitingen hoeven immers niet verwijderd te worden. Ook hoeft het proces niet te wachten totdat de aanspuiting is afgekoeld, zodat het uitgeworpen kan worden. Dit bespaart tijd.

Wil u weten wanneer de investering in een hotrunnersysteem in uw matrijs loont? Neem dan contact met ons op. Wij rekenen het graag voor u uit.