Page content

Wat is de sluitkracht van een spuitgietmachine?

Tijdens het spuitgietproces wordt vloeibare kunststof met zeer hoge druk in de matrijs geïnjecteerd. Deze druk wordt uitgeoefend op het hele productoppervlak in de matrijs, waardoor de matrijs weer open wil gaan. De spuitgietmachine moet ervoor zorgen dat de matrijs gesloten blijft. Deze kracht om de druk te weerstaan noemen we de sluitkracht van de machine. De sluitkracht wordt uitgedrukt in tonnen, ofwel het ‘tonnage’ van een machine.

De juiste machine kiezen

Tijdens het spuitgietproces wordt vloeibare kunststof met zeer hoge druk in een matrijs geïnjecteerd. Deze druk wordt uitgeoefend op het hele productoppervlak in de matrijs, waardoor de matrijs weer open wil gaan. De spuitgietmachine moet ervoor zorgen dat de matrijs gesloten blijft. Deze kracht om de druk te weerstaan noemen we de sluitkracht van de machine. De sluitkracht wordt uitgedrukt in tonnen, ofwel het ‘tonnage’ van een machine.

Voor bijvoorbeeld een dikwandig eenvoudig spuitgietproduct zonder veel details hebben we geen extreem grote druk tijdens het injecteren nodig. Dus kiezen we een machine met een spuitgietcilinder die de vereiste hoeveelheid kunststof kan leveren en met een relatief lage sluitkracht de matrijs gesloten houdt. Voor bijvoorbeeld een dunwandig product met veel details hebben we een goed vloeiende kunststof nodig en een zeer hoge druk om te zorgen dat de kunststof in alle holtes van de matrijs vloeit. De vereiste druk bepaalt dus de keuze van de machine. Hierbij kiezen we altijd een machine die net wat meer druk en sluitkracht levert, om nog enige marge te hebben. Zo kunnen we de kwaliteit beter beheersen.

Het is ook verstandig om de juiste machine te kiezen vanwege het energieverbruik. Een machine die veel sluitkracht kan leveren verbruikt ook veel energie. Wij letten bij Alligator Plastics continu op onze energieprestaties. Dus we gebruiken geen grotere machine dan nodig is.

Een laatste overweging is de grootte van de zogenaamde ‘opspanruimte’ van een machine. Dit is de ruimte in de sluiteenheid van een spuitgietmachine, waartussen de matrijs wordt gemonteerd (opgespannen). De opspanruimte van onze 700-tonner is bijvoorbeeld ongeveer 1,5 bij 1,5 meter. Als we maar een kleine matrijs hebben, kiezen we natuurlijk een machine met een kleinere opspanruimte.

De sluitkracht berekenen

Als je de sluitkracht berekent weet je welke machine je minimaal nodig hebt.

Stel: we willen een dunwandig bakje van 10 x 15 cm spuitgieten. We maken dit product 2-voudig. Dit betekent: 2 producten in de matrijs, dus 2 producten per cyclus. Door berekening of uit ervaring weten we dat we voor zo’n bakje gemiddeld 500 bar holtedruk (dit is een afgeleide van de spuitdruk in de cilinder) nodig hebben. De spuitcilinder van de machine moet dus minimaal 500 bar in de matrijsholte kunnen leveren. De berekening van de sluitkracht is dan als volgt:

  • Het totale geprojecteerde oppervlak is 2 (producten) x 15 x 10 cm = 300 cm2.
  • 500 bar = 500 x 0,1 N/mm2 x 300 (cm2) x 100 (transformeren naar mm2) = 1.500.000 N = 1.500 kN = 150 ton.
    (eenheid bar = 0,1 N/mm2; N = Newton)

We hebben dus een spuitgietmachine nodig die gemiddeld 500 bar kan leveren met een sluitkracht van minimaal 150 ton.

Wilt u meer weten over de werking van spuitgietmachines of wilt u een product laten spuitgieten? Neem dan contact met ons op.