Page content

Wat is 2k spuitgieten?

2k spuitgieten is een variatie op de productiemethode kunststof spuitgieten. 2k spuitgieten staat voor twee componenten spuitgieten. In dit spuitgietproces is een tweede soort kunststof aanwezig. Je leest hieronder hoe het werkt en wat uw voordelen zijn.

Hoe werkt 2k spuitgieten?

Tijdens het 2k spuitgietproces worden twee soorten kunststof verwarmd in één machine. Een 2k spuitgietmachine heeft, in tegenstelling tot een normale spuitgietmachine, twee schroefcilinders. Met deze twee schroefcilinders worden de twee kunststoffen tegelijkertijd in de matrijs gespoten. De kunststoffen worden dan wel in verschillende productholtes gespoten.

Dit proces is mogelijk door de draaischijf die in de matrijs gebouwd zit. Een matrijs bestaat uit twee stalen onderdelen, de uitwerpzijde en de spuitzijde. De draaischijf zit vast aan de uitwerpzijde van de matrijs. Deze matrijshelft heeft exact dezelfde productholtes. De spuitzijde heeft twee verschillende uitsneden in de productholte. De draaischijf zorgt ervoor dat 2k spuitgieten mogelijk wordt gemaakt.

Het proces

Wanneer de matrijs is gesloten, dan worden beide kunststoffen tegelijkertijd in de matrijs gespoten. De ene helft van de productholtes wordt gevuld door de ene schroefcilinder. De andere helft met productholtes wordt via de andere schroefcilinder met het tweede kunststof materiaal gevuld. Na het vullen opent de matrijs. De uitwerpzijde van de matrijs draait, en voert twee acties uit:

  1. Het product dat slechts één spuitgietcyclus heeft doorlopen en dus één kunststof bevat wordt vastgehouden
  2. Het product dat twee spuitgietcyclussen gehad heeft en twee kunststoffen bevat wordt uitgeworpen, want deze is klaar

Hierna gaat de matrijs dicht en begint het proces weer opnieuw na het draaien van de matrijs. Door het draaien komt de eerste kunststof bij de tweede terecht en beginnen de lege productholtes met het eerste kunststof. Zo wordt efficiënt gebruik gemaakt van de machine en dit maakt 2k spuitgieten mogelijk.

 

Waarom zou je 2k spuitgieten inzetten?

Met 2k spuitgieten is het mogelijk om een 2k spuitgietproduct te maken. Hierbij heb je dus een product met twee kunststofsoorten. Deze soorten hebben bijvoorbeeld een verschillende structuur, kleur, eigenschap of niveau van hardheid ten opzichte van elkaar. Dit biedt vele mogelijkheden.

Bij grote series is 2k spuitgieten de meest voordelige oplossing. Twijfel je of jouw product geschikt is voor deze methode? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder met deze techniek. Alle voordelen van 2k spuitgieten staan hieronder voor u opgesomd.

De voordelen van 2k spuitgieten

2k spuitgieten heeft vele voordelen wanneer je een draaimatrijs inzet. Een alternatief hiervoor is twee kunststoffen spuitgieten met twee verschillende matrijzen (in aparte machines) en deze samenvoegen door middel van assemblage. Dit is niet aan te raden, vooral niet in grote productieseries. Dit brengt namelijk extra machine- en manuren met zich mee, dat zorgt voor meer kosten. 2k spuitgieten in één machine biedt jou veel meer voordelen ten opzichte van het alternatief, namelijk:

  • Efficiënte en goedkopere productie in 1 machine
  • Grotere ontwerpvrijheid
  • Geen nabewerking of montagewerkzaamheden nodig
  • Mooier uiterlijk met kleinere sluitnaden
  • Sterke verbinding/hechting tussen beide materialen