Page content

Soorten kunststoffen

Er bestaan erg veel soorten kunststof op de wereld. Kunststoffen worden ingedeeld in drie hoofdgroepen:

  1. Thermoplastische kunststoffen
  2. Thermoharders
  3. Elastomeren

Thermoplasten

Het soort kunststof dat wij inzetten voor spuitgieten zijn thermoplasten.

Thermoplasten worden bij verwarmen plastisch en smelten (verweken). Thermoplasten bezitten deze eigenschap, omdat tussen de lange ketenvormige moleculen geen dwarsverbindingen aanwezig zijn. De moleculen bewegen gemakkelijk ten opzichte van elkaar. De ketens worden bij elkaar gehouden door verstrengelingen en fysische bindingen. Na afkoeling worden de thermoplasten weer hard. Indien gewenst kunnen ze later opnieuw gesmolten worden.

Thermoharders

Thermoharders worden tijdens de vormgeving door een chemische reactie hard. Het is niet mogelijk om ze daarna weer zacht te maken. Deze thermohardende kunststoffen zijn daardoor niet meer opnieuw te verwerken.

Elastomeren

Elastomeren zijn elastische (veerkrachtige) kunststoffen. Elastomeren (rubber) kunnen worden beschouwd als een tussenvorm van thermoharders en thermoplasten. Er zijn maar enkele dwarsverbindingen tussen de lange keten, zodat nog enige beweging mogelijk is. Elastomeren verweken en lossen ook op, hoewel dat moeilijk gaat. Zo’n oplossing heet dan een solutie. Dit soort kunststof wordt dus ook regelmatig ingezet voor spuitgieten.

In de automobielindustrie worden steeds meer thermoplastische elastomeren toegepast. Een voorbeeld daarvan is SEBS (styreenetheen butadieenstyreen).

Kunststoffen in spuitgieten

Met spuitgieten worden voornamelijk thermoplastische kunststoffen gebruikt en af en toe elastomeren. De voordelen van het inzetten van deze kunststoffen in spuitgieten zijn:

  1. De specifieke materiaaleigenschappen die deze kunststofgroep biedt
  2. Vrijheid in het productontwerp
  3. Verwerkingsmethoden welke uitermate geschikt zijn voor massafabricage
  4. Goedkoop

Wilt u ook kunststoffen inzetten voor uw product of bent u benieuwd naar uw mogelijkheden met kunststof? Neem dan contact met ons op.