Page content

Hoe werkt tampondrukken?

Voor het tampondrukken van een product is inkt nodig die de kleur van uw bedrukking bepaalt. Deze inkt wordt gemengd op gewicht. We voegen een verharder toe voordat we gaan bedrukken, zodat de inkt goed blijft zitten op uw product en we kunnen ‘spelen’ met de slijtagebestendigheid. Wij voegen ook een verdunner toe. Deze verdunner werkt tijdelijk en zorgt ervoor dat de inkt verwerkbaar is op uw product. De inkt gaat in de inktpot van de machine. Deze inktpot staat op een clichéplaat. Een clichéplaat is altijd productspecifiek, omdat deze de bedrukking van uw product (negatief) bevat.

Hoe het werkt

De inktpot verschuift van de ene naar de andere kant op de clichéplaat. Zo wordt het negatief van uw product gevuld met inkt. Een magneet en een keramische ring in de inktpot zorgen ervoor dat de inkt niet lekt uit de pot, in het negatief terecht komt en er netjes af wordt geschraapt. Hierna pakt de tampondrukker de inkt over vanuit de clichéplaat en plaatst deze op de gewenste plek op uw product. Uw product ligt in een mal die het op zijn plek houdt tijdens het bedrukken.

De tampondrukmachine heeft diverse formaten tampons. Deze tampons zijn rond, zodat ze overtollige lucht wegdrukken tijdens het bedrukken van het kunststof. Zo ontstaat een nette bedrukking. Voor het schoonmaken van de tampons op de machine wordt een brede rol van plakband gebruikt. De tampondrukker drukt op deze rol plakband, waardoor alle inkt aan het plakband blijft zitten. Afhankelijk van uw producteisen worden ze na enkele bedrukkingen of elke bedrukking gereinigd.

Meer weten over tampondrukken en of uw product hiervoor geschikt is? Neem dan contact met ons op.