Page content

Het ontstaan van kunststoffen

Waar komt kunststof vandaan?

Kunststof is gemaakt van polymeren. Dit zijn lange herhalende ketens van macromoleculen. Polymeren bestaan overal in de natuur. Het menselijke DNA is ook en polymeer. Het is ook mogelijk om polymeren te creëren. Kunststoffen die door de mens gemaakt zijn worden synthetische (kunstmatige) kunststoffen genoemd. Kunststof ontstaat door wijziging van natuurproducten of door de synthese van minerale grondstoffen uit aardolie, aardgas of steenkool.

Kunststof maken

Kunststof wordt gemaakt door bijvoorbeeld ruwe olie (aardolie) af te breken en de componenten te herschikken. Met deze methode maken we nieuwe synthetische kunststoffen. Deze hebben buitengewone eigenschappen. Ze zijn licht, duurzaam en kunnen in bijna elke vorm gegoten worden door middel van spuitgieten. Omdat er geen mankracht bij komt kijken, is het eenvoudig om deze synthetische kunststoffen in massaproductie te produceren.

De geschiedenis van kunststof

Kunststof is voor het eerst in 1909 ontdekt door L.H. Baekeland. Hij ontdekte het kunststof genaamd Bakelite (bakeliet). Celluloid is mogelijk eerder uitgevonden en wordt ook wel gezien als de eerste thermoplastische kunststofsoort. Bakeliet (een thermoharder) is echter de basis van de doorontwikkeling en industriële inzet van kunststoffen.

Tijdens de eerste wereldoorlog moesten de nog jonge kunststoffen heel wat schaarse materialen vervangen. De kunststoffen moesten nog verbeterd worden, mede omdat er veel van ze verwacht werd. Daarvoor diende de chemische opbouw van deze nieuwe materialen grondiger onderzocht te worden. Na onderzoek op kunststof werd duidelijk wat met bepaalde soorten kunststoffen gedaan kon worden en waarvoor ze ingezet konden worden. Hierna zijn de kunstmatige kunststoffen ontstaan. Wilt u meer weten over het ontstaan van kunststoffen? Of wilt u weten welke kunststof(fen) u kunt gebruiken in uw product? Neem dan contact met ons op. Wij informeren en helpen u graag!