Insert molding en outsert molding - Alligator Plastics
Insert molding en Outsert molding header

Insert molding en Outsert molding

Complexere eindproducten met unieke eigenschappen

Insert molding en Outsert molding

Complexere eindproducten met unieke eigenschappen

Insert molding product

Wat is insert molding?

Insert molding is het omspuiten van een of meerdere onderdelen met kunststof. Het kunststof is hierbij de drager binnen het eindproduct. De onderdelen kunnen in principe uit ieder willekeurig materiaal bestaan zoals metaal, maar ook een vergelijkbare of juist compleet afwijkende kunststof.
 

Het proces werkt als volgt: De onderdelen worden in de spuitgietmatrijs gelegd, handmatig óf volledig geautomatiseerd. Vervolgens start het spuitgietproces waarbij we kunststof om deze onderdelen heen smelten. De ingelegde onderdelen en de ingespoten kunststof vormen samen het integrale eindproduct met een sterke onderlinge verbinding.

Insert molding spuitgietproces

Wat is outsert molding?

Bij outsert molding wordt kunststof gespoten op een eindeloze band of draad. Binnen het eindproduct is het kunststof spuitgietmateriaal niet de drager, maar de band of draad. Meestal is deze drager van metaal, maar andere materialen zijn ook mogelijk. 


Tijdens dit proces wordt de band of draad door de matrijs heen gevoerd. Binnen de matrijs wordt het kunststof op de juiste plaats en in de gewenste vorm op de band/draad gespoten. Na iedere omspuiting wordt de band/draad verder door de matrijs gevoerd waarna het spuitgietproces zich herhaalt. Een repeterend proces waarbij de band/draad steeds over dezelfde lengte wordt doorgevoerd. Meestal wordt de inmiddels omgespoten band/draad die weer buiten de matrijs komt geknipt of gestanst waarna het eindproduct ontstaat.

Wanneer spreken we van overmolding?

Overmolding is een term die veel gebruikt wordt voor insert- en outsert molding. Overmolding is geen andere techniek of productiemethode, maar het is de overkoepelende term voor deze technieken. De betekenis van overmolding is het omspuiten, opspuiten of tegenaan spuiten van thermoplastisch materiaal op een product. Overmolding is dus de verzamelnaam voor insert molding, outsert molding en ook voor 2k spuitgieten.

Insert molding en Outsert molding

Voordelen

Insert- en outsert molding hebben vergelijkbare voordelen voor het eindproduct. Het grootste voordeel is de flexibiliteit die beide methodes bieden op het productontwerp. Met deze methodes integreren we onderdelen met eigen specifieke eigenschappen direct in het eindproduct, of maken we complexere eindproducten die niet in een standaard procesgang te vervaardigen zijn. 


Andere voordelen

  • Toepasbaar met vrij te kiezen vormen en diverse standaard onderdelen, zoals veren, magneten, schroeven, draadbussen, moeren en bouten.
  • Toepasbaar met vrij te kiezen materialen, waarbij wel een zekere vormvastheid en sterkte worden vereist. Veel toegepaste materialen zijn alle denkbare metalen en kunststoffen.
  • Het bespaart tijd en kosten, omdat er minder handelingen nodig zijn in het assemblageproces.
  • Minder verbindingsmiddelen of connectoren nodig.
  • Door een optimale combinatie van kunststof en metalen wordt, met behoud van functionaliteit, gewichtsreductie gerealiseerd. Insert- of outsert molding wordt vaak toegepast bij metal replacement, waarbij niet het gehele oorspronkelijke metalen deel door kunststof kan worden vervangen.
  • Grotere vrijheid qua geometrie.
  • Grotere vrijheid in de keuze en combinatie van kleuren.
  • Toepassingen waarbij warmte-isolerende factoren een rol spelen.
  • Toepassingen waarbij elektrisch-isolerende factoren een rol spelen.

Bekijk meer spuitgietmogelijkheden

Spuitgieten

2k spuitgieten

Semi cleanroom spuitgieten

Producten en materialen

arrow_drop_up arrow_drop_down