Page content

article content

Innovatie met Thermoplastische Composieten

Als innovatief bedrijf zijn we steeds op zoek naar technologische ontwikkelingen in de markt. Met een aantal andere partijen met verschillende disciplines werken we samen aan een project omtrent Thermoplastische Composieten (TPC’s). Dit ‘materiaal van de toekomst’ is licht, duurzaam, recyclebaar en extreem sterk en stijf.

Wat zijn thermoplastische composieten?

TPC’s zijn thermoplastische (kunststof) producten waarbij de kern uit een speciaal soort tape bestaat. Deze tape bestaat uit een dun laagje thermoplastisch materiaal met hierin eindeloze vezels ingebed.  Deze vezels van bijvoorbeeld carbon, kevlar of aramide worden in één richting (Unidirectioneel) of meerdere richtingen (Crossply) in de tape aangebracht. Desgewenst worden ook meerdere lagen tape in verschillende richtingen toegepast. Met deze techniek is het mogelijk om in het definitieve product de vezels op de gewenste lengte, gewenste plaats en in de gewenste richting of richtingen aan te brengen. Het product kan hiermee naast veel stijver ook dunwandiger, lichter en optimaler worden vervaardigd.

Composietmaterialen worden in de praktijk al vaker toegepast middels productie met thermoharders. De producten worden dan echter vaak handmatig vervaardigd. Ook de vormvrijheid is hierbij beperkt. TPC’s zijn bij uitstek geschikt voor serieproductie en complexere vormen.

Grote uitdagingen bij TPC’s zijn het op zijn plaats houden van de tape tijdens het spuitgietproces, de hechting tussen de tape en de thermoplast, optredende spanningen in het eindproduct en maat- en vormstabiliteit. Ook complexere productvormen vormen een uitdaging, omdat hierbij de tape voorgevormd dient te worden naar de productgeometrie. Hiertoe wordt onder andere gebruik gemaakt van thermoforming-technieken, om de tape de gewenste “voorvorm” te geven. Een veelgebruikte techniek hierbij is het zogenaamde vacuümvormen.

Vacuümvorm-techniek

Middels vacuümvorm-techniek wordt de tape voorgevormd tot de gewenste productvorm. Deze voorgevormde tape wordt daarna bij ons in een spuitgietmatrijs gelegd en omspoten met kunststof. Op deze wijze worden ook TPC’s ten aanzien van complexere productvormen toegepast.

De ontwikkeling van deze thermoplastische composieten is met name zeer interessant voor de Automotive branche, de lucht- en ruimtevaart en andere mobiliteitstoepassingen. Bent u benieuwd naar uw mogelijkheden met deze techniek? Neem dan contact met ons op.

Proeftuinproject