Je hebt wellicht al eens eerder de term regranulaat voorbij zien komen, een vorm van kunststof wat steeds meer haar intrede doet (en belangrijker wordt) in onze sector. Wat is het precies en waarvoor kun je het gebruiken? In deze blog leggen we uit wat het is, waarvoor we het kunnen gebruiken en wat het voordeel is.
Wat is regranulaat?
Het is eigenlijk heel simpel: regranulaat is gerecycled kunststof, wat vervaardigd is uit onder andere kunststof restmateriaal. Bij sommige spuitgietprocessen houd je restanten zoals aanspuittakken, of afval over. Deze worden door een derde partij ingezameld om te recyclen. Wij leveren de verschillende kunststoffen al gescheiden aan en deze partij verwerkt deze dan weer tot bijvoorbeeld regranulaat. Tijdens dit proces wordt het kunststof vermalen en gefilterd. Gefilterd? Jazeker. In het kunststof restmateriaal kunnen achtergebleven metalen, hout of andere materialen aanwezig zijn. Tijdens het inzamelen kan het immers gebeuren dat er onbedoeld verkeerd materiaal wordt verzameld. Je wilt natuurlijk niet dat er in je plastic eindproduct vervuiling door andere materialen terug te vinden is! Het oogt natuurlijk niet mooi als er andere materialen zichtbaar zijn in jouw product en daarnaast kan het ook een flinke invloed hebben op de kwaliteit van je eindproduct.
Naast het recyclen van granulaat bij een derde partij kunnen wij ook in-house restmateriaal of afval recyclen middels maalmolens. Dit kan in een separate maal molen of we kunnen een maalmolen direct aansluiten op de spuitgietmachine. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld aanspuittakken direct gerecycled en weer teruggevoerd worden in de machine tijdens het spuitgietproces. Hierdoor heb je een spuitgietproces zonder rest materiaal. Zo’n proces gaat altijd in overleg met de klant.
Waar gebruiken we het voor?
We verklapten het in bovenstaande alinea al een beetje, regranulaat wordt (mede) gebruikt in nieuwe spuitgietproducties. Normaal gesproken gaat er een zak nieuw kunststof de spuitgietmachine in, dat nieuwe kunststof noemen we ook wel virgin plastic. Producten kunnen echter ook van 100% regranulaat of van een mix van virgin en regranulaat worden gemaakt. Bij de keuze hiervoor zijn de technische eigenschappen en het pakket van eisen van een product van belang. Daarnaast speelt ook de benodigde hoeveelheid regranulaat hierbij een rol. Bij producten die in massa worden geproduceerd, kan de aanvoer van regranulaat nog wel eens een uitdaging zijn. We kijken graag samen met de klanten wat hierin de mogelijkheden zijn.
Wat is het voordeel?
Het voordeel van het gebruik van regranulaat, is dat je uiteindelijk minder van het virgin plastic nodig hebt. Het resultaat? Minder belasting op het milieu. Bij het produceren van nieuw kunststof komt namelijk CO2 vrij. Door het gebruik van regranulaat, kom je als spuitgieter steeds een stapje dichterbij het voldoen aan de nieuwe Nationale Circulaire Plastics Norm. Een zogeheten ‘bijmengverplichting’ waarin de overheid ondernemingen binnen de kunststofindustrie verplicht stelt om een minimum aandeel niet fossiele polymeren of kunststoffen toe te voegen aan haar producties. Regranulaat is een goed voorbeeld van niet fossiel gewonnen kunststof.
En die verplichting komt al sneller dan je denkt. Al in 2027 moet er naar verwachting minimaal 15% van de kunststof die gebruikt wordt in producties van origine niet fossiel gewonnen zijn, met als stip op de horizon de norm van gebruik van minimaal 30% niet fossiele polymeren of kunststoffen in producties in 2030. Hoewel de percentages nog niet definitief zijn, geeft het wel een goed beeld van wat er in grote lijnen van de industrie wordt verwacht. Met bijbehorende gevolgen met betrekking tot materiaalkeuzes.
Hoewel het een norm is en daarmee direct een verplichting wordt, draagt Alligator Plastics graag haar steentje bij aan het verkleinen van haar impact op het milieu. Niet alleen in het gebruik van circulair gewonnen grondstoffen, maar in de gehele bedrijfsvoering en bijbehorende processen staat duurzaamheid bij Alligator Plastics centraal.